“Relieken gevonden in graf Koning Richard II”

Een archivaris die bij de National Portrait Gallery documenten en dagboeken bestudeerde van Sir George Scharf, heeft in Groot-Brittannië relieken gevonden die afkomstig zouden zijn uit het graf van koning Richard II van Engeland (1367-1400). Dat melden meerdere Britse kranten dit weekend. Scharf vond houtfragmenten, leer en stukjes stof.

Waarschijnlijk was Scharf bij de opening van het graf van de Engelse koning aanwezig. Het is goed mogelijk dat hij toen in het bezit is gekomen van de relieken en dat hij die vervolgens in een leeg sigarettendoosje bewaarde.

Schetsen
Het was zeker niet de eerste keer dat Scharf aanwezig was bij het openen van een vorstengraf. Hij was onder meer ook getuige van de grafopening van Eduard VI, Hendrik VII, Elizabeth van York en James I.

Naast historische schatten heeft de archivaris ook enkele schetsen van de betreffende schedel gevonden, die mogelijk gebruikt kunnen worden voor een gezichtsconstructie van de koning.

Richard II
Richard II van Engeland regeerde van 1377 tot 1399 en moest gedwongen afstand doen van de troon ten koste van Hendrik Bolingbroke. Deze laatstgenoemde werd de eerste koning uit het huis Lancaster.

In 1399 werd Richard in opdracht van Hendrik opgesloten in de beruchte Tower of Londen, waar hij na enkele maanden stierf. Men vermoedt dat hij in zijn gevangenis werd vermoord. Vervolgens werd de voormalige koning begraven in Kings Langley Church in Hertfordshire, maar zijn lichaam werd later overgeplaatst naar de Westminster Abbey.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd