Record: zonneauto rijdt 1500 km op één lading

Foto: TU Eindhoven / Bart van Overbeeke.
Foto: TU Eindhoven / Bart van Overbeeke.

Studenten van de TU Eindhoven hebben een record neergezet: hun zonneauto met aan boord twee personen reed 1500 kilometer op één lading.

De studenten bevinden zich momenteel in Australië met hun zonneauto Stella Lux. Ze nemen daar deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Tijdens deze wedstrijd reizen door studenten gebouwde zonnewagens van de ene kant van Australië naar de ander kant. Wie als snelste de 2998 kilometer aflegt, heeft gewonnen. Naast snelheid wordt er onder meer ook gekeken naar energieverbruik en het aantal personen aan boord.
Het Solar Team Eindhoven – verbonden aan de TU Eindhoven – neemt met hun auto Stella Lux deel in de categorie gezinsauto’s die rijden op zonne-energie. Stella Lux biedt ruimte aan vier personen.

Stella Lux. Afbeelding: TU Eindhoven / Bart van Overbeeke.
Stella Lux. Afbeelding: TU Eindhoven / Bart van Overbeeke.

Inmiddels hebben de studenten de eerste 1500 kilometer erop zitten en een eerste record op zak. De Eindhovenaren zijn de eersten die met tenminste twee personen in een zonneauto 1500 kilometer afleggen op één acculading. “Een machtig gevoel,” stelt één van de bestuurders van de auto, Liselotte Kockelkoren. “Het bewijst dat de auto betrouwbaar en efficiënt is. Ook als we reguliere snelheden met meerdere personen rijden.” De studenten reden de eerste 1500 kilometer van de wedstrijd met een gemiddelde snelheid van 80 kilometer per uur.

De studenten beginnen komende nacht (Nederlandse tijd) aan de tweede etappe van 1500 kilometer. Naar verwachting komen ze vrijdagochtend vroeg (Nederlandse tijd) over de eindstreep. Dan zal moeten blijken of ze wereldkampioen zijn geworden binnen hun categorie. Als het de studenten lukt, prolongeren ze hun titel. Tijdens het vorige kampioenschap pakten ze ook goud.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd