Raketstraalbuis haalt CO2 uit de lucht

Op dit moment stoten kolencentrales veel CO2 uit. Alleen al in de Verenigde Staten zijn kolencentrales verantwoordelijk voor 36 procent van de totale mondiale CO2-uitstoot. Gelukkig is er een mogelijke oplossing: CO2 veranderen in droogijs. En daarbij komen raketstraalbuizen van pas!

“Op dit moment zijn we al in staat om CO2 op te vangen, maar dan komt er tachtig procent bovenop de energiekosten”, zegt Robert Bakos, vicepresident van ATK. Dit bedrijf produceert solid rocket boosters voor de spaceshuttle en doet nu ook aan onderzoek op het gebied van CO2-reductie. “Met onze aanpak maken we daar dertig procent van.”

Koolstofdioxide is in normale toestand een gas. Maar als CO2 bevriest, dan ontstaat er droogijs. De droogijsdeeltjes zijn gemakkelijk uit de lucht te halen, op te slaan of te gebruiken in andere applicaties.

ATK stelt voor om de uitlaatgassen van bijvoorbeeld een kolencentrale onder druk te zetten. Vervolgens worden de gassen door een raketstraalbuis geloodst, waardoor het gas snel uitbreidt en afkoelt. Hierdoor ‘transformeert’ het CO2 in droogijs.

Het bedrijf is van plan om de techniek binnen veertien maanden te testen in een laboratorium. “We moeten zien of het werkt”, zegt Arun Majumdar van het Amerikaanse ministerie van energie, die het onderzoek financieel ondersteunt. “Als het grootschalig werkt, dan is dit zeer interessant.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd