Bijna acht ton voor schatkist Willem IV

Het schatkisje van Willem IV van Oranje-Nassau, gemaakt ter gelegenheid van het huwelijk tussen de erfstadhouder en Anna van Hannover, wisselt voor bijna acht ton van eigenaar. Een anonieme bieder bood 792.314 euro tijdens een veiling in veilingshuis Sotheby’s in Londen.

In 1734 trad het paar in de Franse kapel van het Londense St. James Palace in het huwelijksbootje. Het was de bedoeling om hiermee de banden tussen Groot-Brittannië en Nederland te versterken. Het schatkistje werd naar aanleiding van dit huwelijk gemaakt, waarschijnlijk in het Noord-Duitse Danzig. Het veilinghuis verwachtte voor de veiling een opbrengst van tussen de 232.000 en 348.000 euro. Het kistje bleek drie keer zoveel geld op te leveren. Dit is niet gek, want het schatkistje was één van de topstukken uit de zogenoemde ‘Treasures veiling’, waarvan eenentwintig aristocratische schatten onder de hamer gingen.

Het kistje is bezet met honderd barnstenen. Op het kistje zelf staan de familiewapens van prins Willem IV van Oranje-Nassau (1711-1751) en prinses Anne van Groot-Brittannië.

Koninklijk huis
Willem IV van Oranje is een belangrijke schakel in de historie van het Nederlandse koninklijk huis. De zoon van Willem IV van Oranje is Willem V van Oranje: erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden. De kleinzoon van Willem IV van Oranje-Nassau is Willem I der Nederlanden, de eerste koning der Nederlanden, oftewel van Nederland én België. Daarna volgen Willem II, Willem III, Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en – in de nabije toekomst – Willem IV.

Bronmateriaal

Sotheby's

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd