Primeur! Kikkers ontdekt die gif kunnen toedienen

kikker a. brunoi

Voor het eerst hebben onderzoekers kikkers ontdekt die met behulp van ‘stekels’ op hun kop gif kunnen toedienen.

Het is al langer bekend dat sommige kikkersoorten giftig zijn. Deze kikkers produceren gif in klieren die zich in hun huid bevinden en wanneer je de kikkers aanraakt, kom je ook met dat gif in aanraking. Maar nu zijn voor het eerst kikkers ontdekt die het gif ook echt onder de huid van hun slachtoffer kunnen toedienen.

De schedel van C. greeningi. De 'steksels' zijn duidelijk zichtbaar. Afbeelding: Carlos Jared / Butantan Institute.
De schedel van C. greeningi. De ‘steksels’ zijn duidelijk zichtbaar. Afbeelding: Carlos Jared / Butantan Institute.
Pijn
Het gaat om de kikkers Corythomantis greeningi en Aparasphenodon brunoi. Beide kikkers werden tientallen jaren geleden al ontdekt. Ondanks dat weten we echter vrij weinig van de kikkers. Dat de kikkers gif kunnen toedienen, ontdekten onderzoekers per ongeluk. Onderzoeker Carlos Jared verzamelde kikkers voor onderzoek toen hij zijn hand bezeerde aan één van de stekels van C. greeningi. Vervolgens had hij vijf uur lang heftige pijn. Nader onderzoek toonde aan dat de kikker gif produceert en middels de stekels op de kop kan toedienen.

Zeer giftig
En C. greeningi is niet alleen, zo bleek uit nader onderzoek. De onderzoekers stuitten in Brazilië op nog een kikker die gif onder de huid van zijn slachtoffer kan toedienen: A. brunoi. Laatstgenoemde is aanzienlijk giftiger dan C. greeningi. Uit berekeningen blijkt dat een gram van het gif van A. brunoi genoeg is om meer dan 300.000 muizen of 80 mensen te doden. “Het is onwaarschijnlijk dat een kikker van deze soort zoveel gif kan produceren en de stekels brengen slechts een kleine hoeveelheid gif in de wond,” benadrukt onderzoeker Edmund Brodie.

De onderzoekers vermoeden dat ze in de toekomst nog meer kikkers zullen vinden die ook gif kunnen toedienen. Ook willen ze het gif en de klieren die het gif van A. brunoi en C. greeningi produceren verder bestuderen.

Bronmateriaal

"The heads of these Brazilian frogs are venomous weapons" - Cell Press (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Carlos Jared / Butantan Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd