Nieuwe vissoort met ‘geknakte hengel’ op de kop ontdekt

vis11De vis leeft op zo’n 1000 tot 1500 meter diepte en gebruikt de ‘hengel’ op zijn kop om andere vissen te vangen.

De onderzoekers ontdekten de vis in de Golf van Mexico. De vis behoort tot de vinarmigen en heeft de naam Lasiognathus regan gekregen. De vissen die de onderzoekers in handen hebben gehad – allemaal vrouwtjes – waren tussen de 30 en 95 millimeter lang.

De vis leeft op een diepte van 1000 tot 1500 meter. Om daar – zonder bijgeschenen te worden door de zon – aan eten te komen, is lastig. Maar het geslacht waar deze vis toe behoort, heeft daar iets op bedacht. De vissen hebben een soort ‘hengel’ op de kop die ze heen en weer bewegen. Andere vissen nemen die bewegingen waar en schrijven ze toe aan een klein visje dat ze kunnen verorberen. Ze haasten zich dan ook naar de bron van alle beweging om vervolgens tot een onaangename ontdekking te komen: het is geen prooi, maar lokaas en zijzelf zijn de pineut.

De onderzoekers zijn opgetogen over hun ontdekking. “Als onderzoeker weet ik één ding,” stelt onderzoeker Tracey Sutton. “Er is nog zoveel te leren als het gaat om onze oceanen. Elke keer dat we op onderzoek uitgaan in de diepere wateren is de kans groot dat we iets zien wat we nog nooit gezien hebben. Het leven op deze diepte is echt geweldig. De ontdekking van deze nieuwe soort versterkt onze opvatting dat we nog lang niet al het leven in de oceaan kennen. Elke onderzoeksreis is een avontuur en een mogelijkheid om meer te weten te komen over onze planeet en de verschillende soorten die deze hun thuis noemen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd