President Lincoln was beter in wiskunde dan werd gedacht

Abraham Lincoln
De wiskundige prestaties van de 16de president Abraham Lincoln van de Verenigde Staten waren beter dan voorheen werd gedacht. Dit blijkt uit de vondst van een elfde bladzijde van het oudste manuscript ooit geschreven door de toen nog toekomstige president.

Tot op de dag van vandaag werd altijd gedacht dat Lincoln niet de beste was in wiskunde. Zo zijn er ‘claims’ waarin hij wordt beschuldigd van het miscalculeren van bepaalde berekeningen. Nu blijkt echter het tegenovergestelde.

De elfde bladzijde van het manuscript. De foto is eigendom van Harvard University.
De elfde bladzijde van het manuscript. Klik voor een vergroting. De foto is eigendom van Harvard University.
Manuscript
Tijdens zijn schoolperiode in Indiana van 1820 tot en met 1826 schreef de jonge Lincoln een rekenkundig manuscript. Hiervan waren tot voor kort slechts tien bladzijden bewaard gebleven. Twee professoren, Nerida Ellerton en Ken Clements, ontdekten echter een elfde bladzijde in de Houghton bibliotheek van Harvard University. Een bijbehorend document bewijst dat beide zijden van de bladzijde zijn geschreven door Lincoln, in 1825 op 16-jarige leeftijd. Hierop is te zien hoe hij verschillende wiskundige problemen oplost. Volgens de onderzoekers wist hij niet alleen wat hij deed maar begreep hij ook de wiskundige principes die hij toepaste. Daarnaast blijken bijna al zijn probleemoplossingen correct.

Abraham Lincoln
Abraham Lincoln werd geboren in Hodgenville op 12 februari 1809. In 1861 werd hij benoemd tot president en was daarmee het zestiende staatshoofd van de Verenigde Staten. Daarvoor was hij werkzaam als advocaat. Lincoln wordt beschouwd als één van de grootste Amerikaanse presidenten. Zo schafte hij de slavernij af, versterkte de nationale overheid en moderniseerde de economie. Ook wordt hij geprezen om zijn rol tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Op 15 april 1865 werd de wereld geschokt door zijn plotselinge dood: de toen 56-jarige president werd de dag ervoor neergeschoten in het Ford’s Theatre, een schouwburg in Washington. In het Peterson House stierf hij aan de verwondingen door de kogel in zijn achterhoofd. Met dit lot was Lincoln de eerste president die tijdens zijn ambtsperiode werd vermoord. In de jaren daarna kregen meerdere presidenten te maken met aanslagen. Een aantal overleefden dit, net zoals Lincoln, niet. U kunt dan denken aan John F. Kennedy en McKinley.

Bronmateriaal

"Professors Announce Lincoln Manuscript Findings" - mediarelations.illinoisstate.edu/
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Anthony Berger (cc via commons.wikimedia.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd