Ongebruikt Romeins theater ontdekt in Jeruzalem

De Romeinen legden er hun ziel en zaligheid in, maar gebruikten het theater waarschijnlijk nooit.

Archeologen hoopten tijdens opgravingen onder de Boog van Wilson – onderdeel van de Westmuur in Jeruzalem – aanwijzingen te vinden die ze in staat zouden stellen om de boog te dateren. Maar het pakte anders uit. In plaats daarvan troffen ze onder de boog een Romeins theater aan dat al zeker 1700 jaar verborgen is. “De ontdekking was echt een verrassing,” vertellen de onderzoekers.

Odeion
Het theater biedt plek aan ongeveer 200 mensen en is daarmee relatief klein. “Dat – in combinatie met het feit dat het theater een dak heeft – doet ons vermoeden dat het een theater-achtig gebouw was dat in de Romeinse tijd een odeion werd genoemd.” Dergelijke theaters werden onder meer gebruikt voor muziekvoorstellingen.

Nooit afgemaakt
Maar waarschijnlijk heeft in het ontdekte theater nooit muziek geklonken. Er zijn namelijk meerdere aanwijzingen dat het theater nooit in gebruik is genomen. Zo hebben de archeologen onder meer een onafgemaakte trap gevonden. Het is verrassend, aangezien er duidelijk veel geld en tijd in de bouw van het theater is gestopt. Archeologen weten niet waarom het theater plots werd achtergelaten en in de vergetelheid raakte. Mogelijk heeft het te maken met de Tweede Joodse Opstand (132-136 na Christus), waarbij Joden zich verzetten tegen de Romeinse overheersing. De opstand kan de reden zijn geweest dat de bouw werd stilgelegd.

Verschillende historische bronnen – waaronder pennenvruchten van Flavius Josephus – maken melding van theaters nabij de Tempelberg. Het is echter voor het eerst dat er ook archeologisch bewijs is gevonden voor het bestaan van die theaters. “In 70 na Christus werd de tempel in Jeruzalem vernietigd en veranderde de stad van een Joodse stad in een Romeinse stad,” vertelt onderzoeker Tehillah Lieberman. En de Romeinen waren gesteld op hun ontspannende activiteiten, zoals het bezoeken van theaters. Geen wonder dat er ook in Jeruzalem verrezen. Het suggereert volgens de archeologen dat deze stad heel belangrijk was voor de Romeinen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd