Pompeii-ongeluksvogel toch niet verpletterd door rondslingerend rotsblok

De schedel van de man is namelijk nog helemaal intact.

Foto: Parco Archeologico di Pompei.
Onlangs vonden archeologen de resten van een ongelukkige man in Pompeii: de Romeinse stad die in 79 na Christus door een uitbarsting van de Vesuvius werd weggevaagd. Afgaand op de eerste observaties gaan de onderzoekers ervan uit dat de man de eerste stadia van de gewelddadige uitbarsting wist te overleven. Daarna zou hij echter geraakt zijn door een enorm rotsblok, dat zijn bovenlichaam verpletterde.

Inmiddels zijn we een maand verder en hebben de archeologen de schedel van de man gevonden. Deze is nog helemaal intact. “De schedel is op een lagere plek gevonden dan de rest van het lichaam”, schrijft een medewerker van het Pompeii Parco Archeologico op Facebook. En dat is te verklaren. In de negentiende eeuw werd er een tunnel aangelegd van het paleis van koning Ferdinand II van Bourbon naar de militaire barakken in Napels. De schedel is hierdoor waarschijnlijk weggezakt.

Pyroclastische stroom
Het is zeker dat de persoon niet is overleden door een rotsblok. Archeologen zijn er vrij zeker van dat de man is gestikt door toedoen van de pyroclastische stroom – een golf bestaande uit vaste of half vloeibare lava, gas, rotsen en as – die hem op de eerste verdieping van het gebouw overspoelde en naar achteren wierp.

Botinfectie
Onderzoek suggereert dat de man de dertig al gepasseerd was. Ook denken de archeologen wel te kunnen verklaren waarom hij zijn toevlucht zocht in een gebouw in Pompeii en niet probeerde om de stad te ontvluchten. Zo zijn er aanwijzingen gevonden dat hij leed aan een botinfectie, waardoor hij lastig kon lopen.

Volledige analyse
Het skelet zal binnenkort nog beter onderzocht worden. Het is de vraag of er nog nieuwe feiten boven water komen, maar anders horen we daar ongetwijfeld over. Nog regelmatig worden in Pompeii opmerkelijke ontdekkingen gedaan. Zo troffen de onderzoekers recent nog een zeer waardevol paard aan dat de vulkaanuitbarsting niet overleefde.

Bronmateriaal

"Update over de gevonden man" - Parco Archeologico Pompeii

Foto's: Parco Archeologico Pompeii

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd