Plant in de klas? Dat is een goed idee!

Een plant in de klas is een heel goed idee, zo blijkt uit onderzoek van onder meer TNO. Het is gezond en kinderen presteren beter.

TNO baseert die conclusies op een onderzoek dat het instituut samen met Fytagoras Plant Science, gezondheidsinstituut NIGZ en Air So Pure uitvoerde. De instituten en bedrijven sloegen de handen ineen en starten een experiment op vier basisscholen.

Experiment
Op de vier scholen werd in twaalf klaslokalen gekeken welke invloed de aanwezigheid van planten heeft. De resultaten laten zien dat groen in de klas echt een verschil maakt.

Welke?

Voor de experimenten werd gebruik gemaakt van planten waarvan reeds bewezen is dat deze de lucht goed kunnen zuiveren. Denk aan goudpalm, klimop, krulvaren en de lepelplant.

Zuiveren
In klaslokalen met planten wordt de lucht beter gezuiverd. En dat is hard nodig: vaak bevinden zich in een relatief kleine ruimte meer dan twintig kinderen. Hierdoor bevindt zich in klassen veel CO2 en is de luchtvochtigheid relatief gezien heel laag. Ook hangen er allerlei stofjes in de lucht, zoals benzeen en lichaamsgeuren. Dat alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat kinderen wat slomer gaan werken en zich ook wat suffer voelen.

De planten pakken al die problemen aan door de lucht goed te zuiveren. Hierdoor worden minder gezondheidsproblemen gemeld. Ook presteren zowel de leerlingen als de leerkrachten beter, zo blijkt. Daarnaast hebben de planten ook nog eens een geluidsabsorberend effect en kunnen kinderen er veel van leren.

Bronmateriaal

"Plant in de klas doet huiswerk" - Airsopure.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Balaji (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd