Oude weg van de Maya’s ontdekt

Wetenschappers hebben onder een 1400 jaar oude laag vulkanisch as de restanten van een bijzondere weg van de Maya’s gevonden.

De onderzoekers deden hun ontdekking bij het oude Maya-dorpje Ceren. Dit dorpje werd in 1978 ontdekt en bevond zich eveneens onder een dikke laag as. Zowel de weg als het stadje moeten ergens rond het jaar 600 bedolven zijn geraakt onder vulkanisch as.

Sacbe
De ontdekte weg is een ‘sacbe’, zoals de Maya’s dat noemden. Dit betekent letterlijk ‘witte weg’. Het is een verhoogde straat van kalkpleister die wordt begrensd met stenen. Wat de ontdekte weg zo bijzonder maakt, is dat deze aan de zijkant geen stenen heeft. Blijkbaar legden de Maya’s niet altijd randen aan.

WIST U DAT…

…onlangs nog het graf van een vrouwelijke Maya-heerser werd ontdekt?

Vluchtweg?
De weg – die onder vijf meter as bedolven lag – bood waarschijnlijk toegang tot de stad en lijkt eveneens twee belangrijke ceremoniële plaatsen met elkaar te verbinden. Waarschijnlijk vluchtten de Maya’s tijdens de vulkaanuitbarsting over deze weg. “We weten dat er een viering gaande was toen de vulkaan toesloeg,” vertelt onderzoeker Payson Sheets. “En we hebben geen bewijs gevonden van mensen die naar hun huizen gingen om waardevolle dingen te verzamelen en te vluchten, want alle deuren van de huizen waren dicht. We denken dat mensen het plein verlaten hebben en naar het zuiden zijn gerend, mogelijk over de sacbe, omdat het gevaar zich in het noorden bevond.”

Een stukje van de weg. Foto: Payson Sheets / University of Colorado.

Lichamen
Tot op heden zijn geen lichamen teruggevonden in de stad. Maar mogelijk worden die nog ontdekt als de wetenschappers de weg verder bloot gaan leggen. Hoelang de weg precies is, is nog onduidelijk. Tot op heden is ongeveer 45 meter in kaart gebracht.

Ceren wordt vaak vergeleken met Pompeii, maar dat is niet helemaal terecht. Ceren was niet zo’n belangrijk cultureel centrum en er zijn dus ook niet zulke grote culturele ontdekkingen gedaan als in Pompeii. Wel is de stad dankzij de vulkanische as veel beter bewaard gebleven dan Pompeii. Zelfs voetafdrukken en vegen van vingers zijn teruggevonden.

Bronmateriaal

"CU-Boulder team discovers ancient road at Maya village buried by volcanic ash 1,400 years ago" - Colorado.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Payson Sheets / University of Colorado.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd