Piepkleine stukjes plastic ontdekt in Duits bier

rsz_bier

We laten het overal slingeren: plastic. En nieuw onderzoek toont nu aan dat dat rondslingerende plastic de weg terug weet te vinden naar zijn maker: de mens. Wetenschappers hebben ontdekt dat Duits bier piepkleine stukjes plastic bevat.

Dat schrijven Gerd Liebezeit en Elisabeth Liebezeit in dit paper. Ze baseren zich op een analyse van 24 verschillende biermerken (waaronder de tien populairste Duitse bieren). In alle 24 bieren werden piepkleine deeltjes plastic aangetroffen. Vaak ging het om individuele microdeeltjes, maar soms waren ze ook samengeklonterd. De meeste deeltjes waren transparant, maar er werden ook blauwe, zwarte en groene deeltjes in het bier aangetroffen.

De details

In één biertje troffen de onderzoekers een vrijwel compleet insect aan uit de orde Thysanoptera. Ook werden er piepkleine stukjes glas aangetroffen en bevatten diverse bieren zand. Daarnaast troffen de onderzoekers ook huidschilfers aan, waarschijnlijk van medewerkers in de brouwerij.

Maar waar komt dat plastic vandaan? Dat is niet helemaal duidelijk, zo stellen de onderzoekers. Het kan zijn dat machines die gebruikt worden voor de productie van bier stukjes plastic loslaten. Ook kan niet worden uitgesloten dat gerst en hop dat gebruikt wordt om bier te brouwen met de microdeeltjes besmet was.

“Het kleine aantal microplastics in bier is op zichzelf niet alarmerend,” zo benadrukken de onderzoekers. “Maar dat ze opduiken in een heel gewoon drankje zoals bier wijst er wel op dat de menselijke leefomgeving in grote mate besmet is met piepkleine deeltjes polymeren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd