Piepjonge sterren-in-wording laten zich voor het eerst zien

De Hubble-ruimtetelescoop heeft een prachtige foto gemaakt van het meervoudige sterrensysteem FS Tau. De sterren zijn slechts 2,8 miljoen jaar oud. Extreem jong in vergelijking met onze zon, die ongeveer 4,6 miljard jaar oud is.

Het meervoudige sterrensysteem is 450 lichtjaar van de aarde verwijderd. Hubble heeft het gebied al vaker gefotografeerd, omdat er veel jonge sterren geboren worden. Door jonge sterren te bestuderen komen astronomen meer te weten over de evolutie van sterren.

In het midden van de foto zie je FS Tau A. Dit is een T Tauri-dubbelster. Een T Tauri-ster is een veranderlijke ster in een zeer jong stadium van zijn evolutie. Zo jong, dat er geen waterstoffusie plaatsvindt in het binnenste van de ster. De ster is al wel samengetrokken uit een interstellaire gaswolk, maar is dus nog niet aangekomen op de hoofdreeks. Astronomen noemen dit soort objecten ‘jonge stellaire objecten’, oftewel YSO’s. De door FS Tau A uitgestraalde energie komt door gravitationele samentrekking en niet door kernfusie, zoals bij de zon. T Tauri-sterren komen we vaak tegen in nevels in de Melkweg, zoals in de bekende Orionnevel.

FS Tau B, ook bekend als Haro 6-5B, bevindt zich helemaal aan de rechterkant en wordt deels bedekt door een donkere stofsliert. FS Tau B is nog geen T Tauri-ster, maar een protoster. Een protoster groeit nog steeds door gas te verzamelen.

Deze jonge sterren worden omringd door gas en stof van hun stellaire kraamkamer. Als de sterren krachtig genoeg zijn, zullen de nevels uiteindelijk verdwijnen. Nu kunnen we nog genieten van de prachtige chaotische omgeving.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we een indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

"FS Tau" - Hubble

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd