Onze persoonlijkheid, maar ook ons geslacht blijken een grote invloed te hebben op de wijze waarop we onszelf dingen herinneren.
Dat stellen wetenschappers van de universiteit van Illinois. Ze verzamelden 71 proefpersonen (38 vrouwen, 33 mannen) en lieten ze vragenlijsten invullen. Op basis van de antwoorden kregen de onderzoekers een beter beeld van de persoonlijkheid van de proefpersonen. Ook werden er meer dan 100 autobiografische herinneringen van elke proefpersoon op papier gezet.
Extrovert
Het onderzoek levert opvallende resultaten op. Vrouwen en mannen die extrovert waren, herinnerden zich meer positieve dan negatieve zaken. Neurotische mannen herinnerden zich weer juist minder positieve dingen. Neurotische vrouwen herinnerden zich ook meer negatieve dingen, maar herinnerden zich hier ook voortdurend aan. Ze herkauwden ze als het ware. En dat is zorgwekkend. Het ‘herkauwen’ wordt namelijk geassocieerd met depressies. “Depressieve mensen halen deze negatieve herinneringen weer boven en voelen zich daardoor verdrietig,” stelt onderzoeker Florin Dolcos. “En daardoor halen ze nog meer negatieve herinneringen boven. Het is een soort vicieuze cirkel.”
Strategie
De onderzoekers keken ook naar strategieën die proefpersonen (vaak onbewust) gebruikten wanneer negatieve herinneringen bovendreven. Mannen die een poging deden om anders tegen de herinneringen aan te kijken, bleken daarna veel sterker geneigd om positieve herinneringen op te halen. Het onderdrukken van negatieve herinneringen hielp niet. Bij vrouwen werkte het onderdrukken zelfs averechts: ze riepen er nog meer negatieve herinneringen door op en voelden zich daarna nog slechter.
Invloeden
Het onderzoek laat zien dat niet alleen persoonlijkheid, maar ook ons geslacht invloed heeft op de manier waarop we ons dingen herinneren. Maar ook de strategieën die we (vaak onbewust) gebruiken om herinneringen een plekje te geven, blijken van grote invloed te zijn.
Maar wat kunnen we nu het beste met negatieve herinneringen doen? Meer uitgaand zijn, helpt, zo stellen de onderzoekers. Ook het doorbreken van het patroon waarin negatieve herinneringen steeds weer worden opgehaald, is heel belangrijk. Net als het met andere ogen naar negatieve herinneringen proberen te kijken.