Hoeveelheid angst hangt af van grootte sociale kring

De hoeveelheid angst die wij ervaren heeft te maken met de grootte van onze sociale kring, zo blijkt uit onderzoek.

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE, laat zien dat mensen banger zijn voor een bedreiging die honderd mensen zou doden, dan een bedreiging die tien mensen zou doden. Een bedreiging die honderd of duizend mensen zou doden, wordt even beangstigend bevonden. En laat nu een sociale cirkel gemiddeld uit honderd mensen bestaan. De studie suggereert dus dat mensen gevoelig zijn voor risico’s die het aantal mensen waar zij regelmatig contact mee hebben, kunnen doden.

Overleving
Het komt vaak voor dat mensen erg bang zijn voor epidemieën, rampen met kerncentrales en vliegtuigongelukken, maar minder bang zijn voor dodelijke gebeurtenissen die veel voorkomen, zoals auto-ongelukken, ongelukken binnenshuis en ziekten. Hier kan worden gesteld dat bij minder voorkomende bedreigingen in één klap veel mensen (en dus de gehele sociale kring van iemand) om kunnen komen en bij bedreigingen die vaak voorkomen, minder dan tien mensen.

WIST U DAT…

…onze neus beter werkt wanneer we bang zijn?

Waarom?
De vraag is: waarom zijn mensen zo bang voor risico’s die hun sociale kring kunnen uitroeien? “Een mogelijkheid is dat angst zich heeft ontwikkeld in onze evolutionaire geschiedenis. Vroeger waren populaties erg klein met één persoon per 10 vierkante mijl (16,09 vierkante kilometer). Het verliezen van je groep zou betekenen dat je dagen of langer alleen zou zijn voordat je een nieuwe groep tegenkwam. Dit zou een groot risico vormen voor de overlevingskansen van de persoon. Want alleen waren de overlevingskansen aanzienlijk lager. Ook al zijn populaties nu vele malen groter en wonen mensen dichter op elkaar, mensen zouden nog steeds de neiging hebben om gevoelig te zijn voor risico’s die hun sociale kring kunnen vernietigen.” Dat schrijven de onderzoekers in hun paper.

Of deze hypothese waar is, kan niet met zekerheid worden gesteld. Wel blijkt uit het onderzoek dat mensen banger zijn voor een bedreiging die hun gehele sociale cirkel kan wegvagen dan voor een bedreiging die minder dan tien mensen kan doden.

Bronmateriaal

"The Risks We Dread: A Social Circle Account" - Plosone.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steve Rhodes (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd