Perseïden pieken zondag: tientallen ‘vallende sterren’ per uur

Dit weekend is het weer zover: de mooiste meteorenzwerm van het jaar – de Perseïden – geeft acte de présence. En het weer ziet er goed uit: dat wordt ‘vallende sterren’ kijken!

De afgelopen nachten heeft u al wat meteoren voorbij kunnen zien scheren. Maar komende zondag piekt de meteorenzwerm die beter bekend staat als De Perseïden, echt. Dat betekent dat er elk uur tientallen meteoren te zien zijn.

Vallende sterren
Meteoren worden in de volksmond ook wel eens aangeduid als vallende sterren. Onterecht: de meteoren hebben niets met sterren van doen. Een komeet is verantwoordelijk voor al dat moois.

Swift-Tuttle
In het geval van de Perseïden is komeet Swift-Tuttle degene die ons trakteert op streepjes licht. Deze komeet reist ongeveer elke 135 jaar door ons zonnestelsel en laat dan een flink spoor van stof achter. In augustus beweegt de aarde zich door dat stof heen. Het stof verdampt in de dampkring en daarbij ontstaat de welbekende streep licht waarvoor velen ‘s nachts opblijven.

Wie niets van het hoogtepunt van de Perseïden wil missen, doet er goed aan om in de nacht van zaterdag op zondag tussen 2.00 en 6.00 uur naar de lucht te turen. Op het kaartje in dit artikel is te zien waar de radiant zich bevindt – het punt waar de ‘vallende sterren’ vandaan lijken te komen – door in die richting te kijken, weet u zeker dat u weinig meteoren zult missen. Veel plezier!

Bronmateriaal

"Vallende sterren in augustus" - Dekoepel.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO/S. Guisard (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd