Flinke inslagkrater ontdekt op Victoria-eiland

Wetenschappers hebben nabij de Noordpool een flinke krater ontdekt. De krater is 25 kilometer breed en zou vele miljoenen jaren geleden door het inslaan van een meteoriet zijn ontstaan.

De krater is dus al bijzonder oud. Hoe kunnen we deze zolang over het hoofd hebben gezien? Heel verwonderlijk is dat niet, zo legt onderzoeker Brian Pratt uit. “Als je de aanwijzingen die verraden dat het een krater is niet herkent dan zou je geen idee hebben waar je met te maken hebt.”

Pratt en zijn collega Keith Dewing identificeerden het gebied als een krater toen ze stralenkegels ontdekten. Deze ontstaan door de enorme hoeveelheid energie die vrijkomt wanneer een meteoriet op de aardkorst klapt. Toen de onderzoekers wat afstand van het gebied namen, zagen ze de stralenkegels keurig in een cirkel opdoemen. “En dat is een eigenschap van inslagkraters.”

Stralenkegels. Foto: University of Saskatchewan.

Heel oud is de krater nog niet: tussen de 350 en 130 miljoen jaar. De onderzoekers hebben de krater de naam Prince Albert gegeven. De krater is daarmee vernoemd naar het schiereiland waar deze zich op bevindt.

Bronmateriaal

"Researchers discover new impact crater in the Arctic" - Usask.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door University of Saskatchewan.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd