Peperdure zwarte truffel voor het eerst in Groot-Brittannië geoogst

Met dank aan klimaatverandering!

Normaliter groeien zwarte truffels (zie kader) voornamelijk in het noorden van Spanje, zuiden van Frankrijk en noorden van Italië. Maar voor het eerst is het onderzoekers gelukt om de peperdure zwarte truffel ook veel noordelijker te laten groeien en wel in Groot-Brittannië. Het is goed nieuws, nu de truffel het in het Meditterrane gebied moeilijk heeft door klimaatverandering.

Over de zwarte truffel
De zwarte truffel is een delicatesse met een intense smaak en intens aroma. Het is één van de duurste delicatessen ter wereld: een kilo zwarte truffels kost al snel zo’n 1900 euro. Het verbouwen en oogsten van zwarte truffels is een hele klus. De truffels groeien namelijk onder de grond, in symbiose met de wortels van bomen. Soms ontstaan truffels spontaan: doordat sporen toevallig op de juiste plek terecht komen, maar meestal moeten boeren wel wat meer moeite doen voor een rijke oogst. Jonge bomen worden dan opzettelijk met de sporen van de truffel ‘besmet’. “Het is een risicovolle investering voor boeren,” stelt onderzoeker Ulf Büntgen. “Hoewel mensen al eeuwenlang truffels eten, weten we verbazingwekkend weinig over hoe ze groeien en de interactie aangaan met hun gastheer: de boom. Aangezien het systeem zich onder de grond bevindt, kunnen we niet zien hoe de truffels door verschillende omstandigheden beïnvloed worden en wat het beste moment is om ze water te geven.” Ook het oogsten van de ondergrondse delicatesse valt niet mee: speciaal getrainde honden en varkens moeten eraan te pas komen om de truffels op te sporen.

Negen jaar werk
Het heeft maar liefst negen jaar geduurd voor onderzoekers de zwarte truffel die ze nu triomfantelijk in het blad Climate Research presenteren, konden oogsten. Al in 2008 werd een eik uit het Middellandse Zeegebied met de sporen van de zwarte truffel uit Périgord (een streek in Frankrijk) besmet en in speciale grond geplant. En in maart dit jaar was het dan eindelijk zover: een hond spoorde voor het eerst een zwarte truffel op in Groot-Brittannië. Nog niet eerder is deze zwarte truffel zo hoog in het noorden geoogst.

De eerste Britse zwarte truffel

De eerste Britse zwarte truffel weegt zo’n 16 gram. Hoewel het een echte delicatesse is, zal deze truffel niet worden verorberd: hij wordt bewaard voor het nageslacht. Onderzoekers hebben echter goede hoop dat er in de toekomst nog meer truffels in Groot-Brittannië worden geoogst en deze zullen wel worden verspreid onder Britse restaurants.

Klimaatverandering
Dat de truffel zo ver buiten zijn oorspronkelijke leefgebied opduikt, is volgens de onderzoekers deels te wijten aan klimaatverandering. Die zou ervoor zorgen dat sommige delen van Groot-Brittannië nu geschikt zijn voor het verbouwen van de delicatesse.

En wellicht wordt de zwarte truffel dan ook een nieuwe bron van inkomsten voor Groot-Brittannië. Want met deze delicatesse is goed geld te verdienen. Naar schatting zal de truffelindustrie de komende twee decennia op jaarbasis goed zijn voor 5 miljard euro. Nu stroomt dat geld nog voornamelijk naar het Middellandse Zeegebied, maar zoals gezegd: klimaatverandering gooit daar roet in het eten en zorgt voor droogte. Het leidt tot kleinere oogsten, terwijl de vraag naar truffels groeit.

Bronmateriaal

"Périgord black truffle cultivated in the UK for the first time" - University of Cambridge

Afbeelding bovenaan dit artikel: WikiImages / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd