Planetoïden vallen ongevraagd en ongeweigerd deze foto van Hubble binnen

Een kosmische fotobom!

Op de diepe opnames van ruimtetelescoop Hubble zijn duizenden sterrenstelsels te zien. Sommige van die sterrenstelsels zijn gigantisch (zoals de gele elliptische sterrenstelsels en de blauwe spiraalstelsels). Anderen staan weer ontzettend ver weg (de rode sterrenstelsels).

Strepen
Maar wat nog veel meer in het oog springt, zijn natuurlijk de opvallende strepen die dwars over de opname lopen. Het zijn planetoïden die gemiddeld zo’n 257 miljoen kilometer van de aarde verwijderd zijn.

De sporen die de planetoïden achterlaten, lijken iets af te buigen. Het is het resultaat van een verschijnsel dat parallax wordt genoemd. Terwijl Hubble rond de aarde draait, lijkt de planetoíde ten opzichte van de op veel grotere afstand staande sterren en sterrenstelsels op de achtergrond langs een boogje te bewegen. Het effect is een beetje vergelijkbaar met het effect dat je ziet vanuit een bewegende auto, waarbij bomen langs de kant van de weg veel sneller lijken te bewegen dan de objecten op grotere afstand erachter. Daarnaast dragen ook de beweging van de aarde rond de zon en de bewegingen van de planetoïden zelf nog bij aan het feit dat deze planetoïden door de ruimte lijken te zwalken. Afbeelding: NASA / ESA / B. Sunnquist & J. Mack (STScI).

Sporen
De planetoïden laten niet één lang spoor achter, maar duiken herhaaldelijk op. Dat komt doordat deze Hubble-foto (boven) is opgebouwd uit meerdere kiekjes van Hubble. De twintig ‘sporen’ van planetoïden die je hier ziet, zijn veroorzaakt door zeven unieke objecten. Twee daarvan waren ons reeds bekend. De overige vijf reflecteerden te weinig licht om eerder ontdekt te kunnen worden.

Hieronder zie je nog een fotobom. Tijdens het maken van deze diepe opname, vielen vijf planetoïden (samen goed voor zo’n 22 sporen) de foto binnen. Geen van deze planetoïden waren astronomen bekend.

Hier vereeuwigde Hubble het cluster Abell 370 en dus ook een handjevol planetoïden! Afbeelding: NASA / ESA & STScI.

En zo kunnen zelfs op diepe opnamen van Hubble heel dicht bij huis dus nog nieuwe dingen worden ontdekt!

Bronmateriaal

"Hubble Sees Nearby Asteroids Photobombing Distant Galaxies" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / ESA / B. Sunnquist & J. Mack (STScI)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd