PC leert ‘That’s what she said’-grapjes

Wetenschappers hebben software ontwikkeld die computers in staat stelt om niet al te nette grappen te vertellen.

Voor liefhebbers van The Office moet dit een droom zijn die uitkomt: een computer die net als hun held Michael Scott van onschuldige zinnetjes een smerig grapje weet te maken.

Lastig
Maar het is niet alleen grappig. Het is ook ingewikkeld. Grapjes maken is tenslotte iets menselijks. Computers kunnen het niet en daar zijn goede redenen voor. Maar Chloé Kiddo en Yuriy Brun – wetenschappers aan de universiteit van Washington – hebben de pc toch zover gekregen.

Onderzoek
Ze ontwikkelden speciale software die zinnen die een dubbele betekenis kunnen hebben, herkent en er direct adrem op inhaakt met de woorden ‘That’s what she said’. Voor degenen die onbekend zijn met de materie, een voorbeeldje uit The Office:

Jim: “Wow, that’s really hard!”
Michael: “That’s what she said!”

Zinnetjes
De onderzoekers analyseerden 1,5 miljoen erotisch getinte zinnen en nog eens zo’n 57.000 gewone zinnen en leerden de computer om te letten op specifieke woorden die in een zin met dubbele betekenis kunnen voorkomen. Ook leerde de pc enkele grappen van internet.

Het systeem is op dit moment redelijk precies: in zo’n zeventig procent van de gevallen weet de software adrem en grappig te reageren. De wetenschappers hebben goede hoop dat de pc met wat training nog beter wordt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd