Ethylbenzeen tast hart ongeboren baby aan

Baby’s die nog voor de geboorte aan ethylbenzeen (in olie of rook) worden blootgesteld, hebben een grote kans op aangeboren hartafwijkingen, zo blijkt.

Ethylbenzeen komt onder meer voor in ruwe olie, rook van sigaretten en uitlaatgassen en veroorzaakt veel problemen, zo stellen de wetenschappers. Ook het stofje trichlooretheen bleek de kans op hartafwijkingen te vergroten.

Onderzoek
De wetenschappers baseren hun conclusies op onderzoek onder meer dan 500 baby’s. Sommige baby’s hadden een hartziekte. Anderen niet. Maar liefst 82 procent van alle kinderen was voor de geboorte blootgesteld aan minstens één van de schadelijke stoffen waar de wetenschappers op letten.

WIST U DAT…

Ethylbenzeen
Blanke kinderen die waren blootgesteld aan ethylbenzeen bleken een vier keer grotere kans te hebben op een aangeboren afwijking. De baby’s met een donkere huidskleur die waren blootgesteld aan trichlooretheen hadden een acht keer zo grote kans op een hartafwijking, terwijl blanke kinderen met sporen van dit goedje in hun ontlasting een twee keer groter risico liepen.

Het is voor het eerst dat wetenschappers een direct verband kunnen leggen tussen de schadelijke stofjes en hartafwijkingen bij kinderen. Nader onderzoek is dan ook noodzakelijk, zo benadrukken de wetenschappers.

Bovenstaande foto is gemaakt door Oliver Belarga.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd