Is patat in de ruimte net zo krokant als op aarde?

patat

Stel, we vinden ooit een superaarde om naar te verhuizen, kunnen we daar dan ook lekker patat bakken? Wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie hebben deze case onderzocht en komen nu met een antwoord: ja!

Het bakken van een lekker frietje is afhankelijk van de zwaartekracht. Hier op aarde is de zwaarteveldsterkte 9,8 m/s². Dat betekent dat de snelheid van een voorwerp in vacuüm in vrije val iedere seconde toeneemt met ongeveer 9,81 m/s. Dit is 1 g. Een gasplaneet als Jupiter heeft een valversnelling van 22,9 m/s, terwijl de g-krachten op een toekomstige superaarde wellicht nog groter zijn.

Wat eten we in 2050?

Een kijkje in de toekomstige keuken: wat eten we in 2050?

Griekse wetenschappers hebben frietjes gebakken in een speciale centrifuge. Het paper verschijnt volgende maand in Food Research International. Deze centrifuge kan negen keer de sterkte van de zwaartekracht van de aarde nabootsen. Een sterkere zwaartekracht zorgt ervoor dat er meer warmteoverdacht is tussen de hete olie en de aardappel. Hierdoor kunnen we op een superaarde sneller patat bakken en hebben de frietjes een dikke, knapperige korst. De perfecte korst wordt bereikt wanneer de zwaartekracht 3 g is. Een hoger zwaarteveldsterkte resulteert niet in krokante frietjes.

Er zijn nog wel enkele drempels om te overwinnen. Zo worden de onderkanten van de Franse frietjes op hogere g-krachten afgeschermd van de olie door een laagje waterdamp. Deze waterdamp komt uit de poriën van de aardappel. Een frituurpan op een superaarde moet dus wel iets anders werken, zodat alle frietjes goed gebakken worden.

Dit onderzoek lijkt heel hypothetisch te zijn, maar dit is niet zo. Binnen enkele decennia gaan we wellicht Mars koloniseren. Het is dan belangrijk om te weten hoe voedsel bereid moet worden op de rode planeet. Eten is immers één van de levensbehoeften van de mens.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd