Lunar Reconnaissance Orbiter spot Chinese maansondes

lro

De twee Chinese maansondes zijn echt op de maan geland. Dit bevestigt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie met deze foto. NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter spotte de Chang’e 3-lander en de Yutu-rover op 25 december op het maanoppervlak.

Beide sondes zijn goed zichtbaar. De Chang’e 3-lander is de grote van de twee, en heeft tevens een langere schaduw. De kleinere Yutu-rover is slechts een paar pixels breed. Dit klopt ook wel, want de resolutie van de Lunar Reconnaissance Orbiter is 1,5 meter per pixel.

Wanneer we de foto van 25 december vergelijken met een foto van 30 juni, is goed te zien dat het oppervlak vrijwel onveranderd is.

De Chinese maanlander landde op 14 december succesvol op de maan. Na de landing reed de Yutu-rover naar buiten. De Yutu-rover en de Chang’e 3-lander rusten op dit moment uit, omdat het nacht is in de Sinus Iridum-krater. Op 12 januari 2014 hoopt de rover wakker te worden om vervolgens verder te reizen. De komende maanden gaat de rover de samenstelling van het maanoppervlak analyseren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd