Gaan twee Nederlanders in 2025 naar Mars?

marsone

Uit een flinke poule van 200.000 mensen heeft Mars One 1.058 kandidaten gekozen die doorgaan naar de tweede ronde van de selectie. Er zijn twee Nederlanders geselecteerd als kandidaten, waaronder Wim Dijkshoorn. Hij is nog in de race voor een ticket naar de rode planeet.

“Het was een flinke uitdaging om uit de 200.000 kandidaten mensen te selecteren die het fysiek en mentaal aankunnen om de eerste ambassadeurs op Mars te worden”, vertelt Bas Lansdorp, medeoprichter van Mars One. “Er zaten ook onzinnige aanmeldingen tussen. Eén koppel had zelfs een naaktvideo geüpload.”

Uitdagingen
De 1.058 personen die door zijn naar de tweede ronde hebben een mailtje ontvangen van Mars One. Grote kanshebbers waren Paul de Vries en Wim Dijkshoorn, die enkele maanden geleden zijn geïnterviewd door Scientias.nl. Zij willen graag meebouwen aan een samenleving 2.0. “Eén van de grootste uitdagingen word het in leven houden van de planten,” voorspelt De Vries. “We weten niet hoe planten op Mars gaan reageren.” Dijkshoorn sluit zich daarbij aan. “Planten zijn een basisbehoefte,” stelt hij. Het is onmogelijk om voor een leven lang voedsel mee te nemen, dus moet dat voedsel daar verbouwd worden. Ook voor andere basale behoeften (zoals water, maar ook kunstmest voor de planten) moeten de astronauten zelf gaan zorgen. In andere woorden: de nederzetting moet zelfvoorzienend worden. “Daar staat of valt het hele project mee,” voorspelt Dijkshoorn.

Nu blijkt dat Wim Dijkshoorn ook inderdaad is gekozen. “Jazeker, gisteravond ontving ik het bericht van Mars One dat ik door ben naar de tweede ronde”, mailt hij de redactie van Scientias.nl. Paul de Vries is helaas niet door. “Ik ben niet door en waarom zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen,” zegt hij. “Of ik mezelf in 2014 opnieuw aanmeld? Tuurlijk! Ik heb alleen geen enkel idee hoe zinvol dat is en of ik mijn applicatie zou moeten wijzigen, want aan feedback doen ze klaarblijkelijk niet. Dit is ook wel logisch met 200.000 aanmeldingen.”

Hindernissen

Er zijn nogal wat hindernissen die genomen moeten worden alvorens een lange ruimtereis, bijvoorbeeld naar Mars, werkelijkheid wordt. Eén van de grootste hindernissen betreft iets wat we allemaal dagelijks doen: eten, drinken en toiletteren.

Selectierondes
De komende jaren vinden er meer selectierondes plaats. Dan wordt gekeken of de kandidaten fit genoeg zijn (zowel fysiek als psychisch) om naar Mars te reizen. Uiteindelijk gaan in 2023 vier mensen naar Mars om de eerste bemande nederzetting te vestigen. De vraag is of dit gaat lukken, gezien de organisatie iets achterloopt op schema. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit jaar de vier astronauten al geselecteerd zouden worden, waarna in 2014 de trainingen beginnen. Dit selectieproces heeft een langere adem gekregen.

Geld
Een andere hindernis is geld. De organisatie van Mars One denkt dat dit geen probleem is. De astronauten gaan emigreren en komen dus niet terug. Dit maakt de missie goedkoper en minder ingewikkeld. Tevens wordt er samengewerkt met de beste leveranciers, die de beste producten tegen de laagste prijs leveren. Hierbij spelen politieke belangen geen rol.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd