Nieuw panorama laat u over schouder van Marswagentje Curiosity gluren

curiosity

Zou u ook wel eens over de schouder van Marsrover Curiosity willen turen en willen zien wat het wagentje ‘ziet’? Een nieuw panorama van de hand van Andrew Bodrov, bestaande uit foto’s die Curiosity maakte, maakt het mogelijk!

Wie had ooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn. In 360 graden rond kunnen kijken op een plek waar u zelf (nog) niet kunt komen. Wat u op het panorama ziet is een gebied in de Gale-krater op Mars waar Curiosity landde en momenteel boormonsters maakt.

De 66 foto’s die voor dit panorama nodig waren, zijn genomen op 3 februari door de Mars Hand Lens Imager (MAHLI) op de Marsrover zelf. De robotarm met de ronddraaiende MAHLI is hierdoor niet te zien. De dag van de fotoshoot was alweer de 177ste werkdag van de door mensen gemaakte machine die ongeveer zo groot is als een gemiddelde auto.

Het panorama

De mooie panoramafoto zien? Klik hier!

U thuis, op een afstand van tientallen miljoenen kilometers, kunt nu zien hoe het ‘leefgebied’ van Curiosity er uitziet. Ook kunt u zien wat Curiosity allemaal doet. Vanuit noordoostelijk perspectief ziet u bijvoorbeeld in de bodem twee van de gaten die de Marsverkenner geboord heeft. De boormonsters gebruikt NASA om te onderzoeken of op Mars leven mogelijk is door te analyseren of er microben aanwezig zijn. Eerder werd al ontdekt dat er water moet zijn geweest op de rode planeet door de vondst van sporen van een vrij diepe, snelstromende rivier.

Bekijkt u iever het geheel van grotere afstand? Kijk dan naar de kiekjes vanuit de ruimte.

Bronmateriaal

"Mars Panorama - Curiosity Rover: Martian solar day 177" - 360cities.net
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS / Andrew Bodrov.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd