Astronauten simuleren missie naar Mars in de Sahara

mars op aarde

Astronauten zijn deze week een heuse Marsmissie gestart. Niet op Mars, maar in de Sahara. Het is een simulatie die de mensheid voor moet bereiden op een toekomstige missie naar Mars. De kop is er inmiddels af: de eerste simulatiedag zit erop!

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers een missie naar Mars in scène zetten. Enige tijd geleden vond al de Mars500-missie plaats. Tijdens deze ‘missie’ werden een aantal mannen gedurende iets meer dan 500 dagen in een module opgesloten. Doel van het onderzoek was achterhalen wat de lange reis naar Mars psychisch en lichamelijk met de mannen zou doen. De eerste resultaten van deze simulatie werden onlangs bekendgemaakt. Zo bleek zo’n lange missie naar Mars er onder meer voor te zorgen dat astronauten slaperig en lui werden.

Testjes
De simulatie die nu in het noordelijke deel van de Sahara (nabij Erfoud, Marokko) plaatsvindt, dient een ander doel. Verschillende Europese onderzoeksinstellingen en universiteiten testen tijdens de simulatie de meest uiteenlopende technieken en apparatuur. Zo testen de onderzoekers bijvoorbeeld technieken voor het opsporen van leven en transportmiddelen die in de toekomst wellicht op Mars gebruikt gaan worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met het Aouda.X-ruimtepak. Dit pak is geen echt ruimtepak, maar simuleert de functies van een ruimtepak en het gevoel dat een ruimtepak dat tijdens missies naar andere planeten geeft. Zo krijgen onderzoekers een realistisch idee van hoe het is om op een andere planeet te werken en te presteren.

'Astronauten' planten een vlag op een denkbeeldig Mars (de Sahara). Foto: OEWF (Katja Zanella-Kux).
‘Astronauten’ planten een vlag op een denkbeeldig Mars (de Sahara). Foto: OEWF (Katja Zanella-Kux).

Nog meer experimenten
Een ander interessant experiment is de MarsMarokko 2013 Deployable Shelter: een draagbare en snel op te zetten schuilplaats waar astronauten in geval van nood terecht kunnen. Ook worden er systemen om het weer op Mars mee te monitoren, getest. Ook worden er bepaalde situaties gesimuleerd. Bijvoorbeeld het wegvallen van de communicatie tussen ‘Mars’ en aarde.

De simulatie is een initiatief van het Austrian Space Forum en Ibn Battuta Center. De simulatie duurt nog tot het eind van deze maand. Op de hoogte blijven? Dat kan door middel van blogs en webcam-beelden die tijdens de simulatie worden gemaakt. Deze zijn hier terug te vinden.

Bronmateriaal

"Morocco 2013 Mars Analog Field Simulation" - OEWF.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © OeWF (Katja Zanella-Kux).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd