Stress op het werk veroorzaakt waarschijnlijk geen kanker

stressbal

De kans dat stress op uw werk er direct toe leidt dat u kanker krijgt, is heel klein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Wel kan de stress andere factoren die tot kanker leiden, veroorzaken.

Zo’n negentig procent van alle vormen van kanker hangen samen met uw omgeving. Bekende factoren in uw omgeving die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kanker zijn bijvoorbeeld blootstelling aan UV-straling of sigarettenrook. Maar ook psychologische factoren kunnen een rol spelen. Eén zo’n psychologische factor is stress. In het verleden is er al veel onderzoek naar gedaan, maar een eenduidig antwoord op de vraag ‘Leidt stress tot kanker?’ blijft uit.

Meta-analyse
Wetenschappers besloten daarom twaalf onafhankelijke Europese studies omtrent dit vraagstuk te analyseren. In totaal namen aan deze onderzoeken meer dan 110.000 mensen tussen de zeventien en 70 jaar oud, deel. De onderzoeken hadden plaatsgevonden in Finland, Nederland, Zweden, Denemarken, Engeland en Frankrijk. De onderzoekers pakten alle onderzoeken erbij en voerden een meta-analyse uit. Een meta-analyse is een manier om gegevens uit verschillende onderzoeken samen te voegen en te analyseren.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een manier ontdekt hebben om de groei van kankercellen te dwarsbomen?

Het onderzoek
De onderzoekers verdeelden werkdruk en stress op het werk in verschillende categorieën: grote druk (er worden hoge eisen gesteld en de werknemer heeft weinig controle over zijn situatie), een actieve baan (hoge eisen en veel controle), passieve baan (lage eisen en weinig controle) en lage werkdruk (lage eisen en veel controle). Vervolgens werd er gekeken in welke categorie mensen thuis hoorden en of zij over een periode van twaalf jaar kanker ontwikkelden. De onderzoekers corrigeerden een eventueel verband door ook rekening te houden met andere factoren die de kans op kanker vergrootten (denk aan roken, een hoog BMI, veel alcohol drinken, etc.).

Uit de resultaten blijkt dat vijf procent van alle proefpersonen in twaalf jaar tijd kanker kreeg. De onderzoekers konden echter geen verband vinden tussen werkdruk en de kans dat iemand kanker kreeg. “Veel van de voorheen gerapporteerde associaties (tussen kanker en werkdruk, red.) kunnen wel eens toevallige vondsten zijn geweest of beïnvloed zijn door geen rekening te houden met veelvoorkomende oorzaken van stress en kanker, bijvoorbeeld ploegendiensten,” legt onderzoeker Katriina Heikkila uit. “Onze resultaten suggereren dat een baan met veel stress de kans op veelvoorkomende vormen van kanker, zoals long-, borst-, darm- en prostaatkanker niet vergroot,” voegt professor Mika Kivimäki toe. “Het verminderen van de stress op het werk kan het welzijn van de werknemer verbeteren, maar heeft waarschijnlijk geen merkbaar effect op het aantal mensen dat kanker krijgt.”

Bronmateriaal

"Stress at work very unlikely to cause cancer" - UCL.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door bottled_void (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd