Oudste zus is vaak zwaarder dan jongere zusje

andrew

Eerstgeboren vrouwen hebben een grotere kans op overgewicht of obesitas dan vrouwen die als tweede zijn geboren. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nieuw-Zeelandse Liggins Instituut in samenwerking met Zweedse wetenschappers. Het paper is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Journal of Epidemiology & Community Health.

“Eerstgeboren vrouwen hebben een bijna 30% grotere kans op overgewicht en een 40% grotere kans op obesitas dan hun jongere zus”, concludeert hoofdonderzoeker professor Wayne Cutfield van de universiteit van Auckland. Zijn team onderzocht 13.406 Zweedse duo’s.

Dit geldt overigens niet alleen voor vrouwen. “Ook eerstgeboren mannen hebben een grotere kans op obesitas”, vervolgt professor Cutfield. De professor beweert dat het goed is om te focussen op een beter dieet en meer beweging.

Maar hoe komt het eigenlijk? “Tijdens de eerste zwangerschap zijn bloedvaten in de placenta nauwer”, zegt Cutfield. ” Hierdoor worden er minder voedingsstoffen afgeleverd, waardoor het lichaam anders wordt geprogrammeerd. Op latere leeftijd slaan eerstgeborenen meer vet op en werkt insuline minder effectief.”

De afgelopen decennia zijn gezinnen steeds kleiner geworden, waardoor er relatief meer eerstgeborenen zijn dan vroeger. Cutfield: “Dit draagt mogelijk bij aan de globale toename van de gemiddelde BMI-index.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd