Orthacanthus-haai at zijn eigen kinderen

Een zoetwaterhaai die 300 miljoen jaar geleden leefde hield er bijzondere eetgewoontes op na. Het dier at zijn eigen kinderen op.

260 miljoen jaar geleden bevond de Orthacanthus zich aan de top van de voedselpiramide. Het dier maakte Europese en Noord-Amerikaanse moerassen en baaien onveilig. Regelmatig duiken er fossielen van deze haai op, alleen vonden onderzoekers onlangs een heel macaber fossiel.

De tanden in deze gefossiliseerde poep zijn duidelijk te zien.
De tanden in deze gefossiliseerde poep zijn duidelijk te zien.
De onderzoekers troffen gefossiliseerd poep van een volwassen Orthacanthus-haai aan. De haai leefde 300 miljoen jaar geleden. Opvallend detail is dat er kleine tanden in de poep aanwezig zijn van jonge Orthacanthus-haaien. De wetenschappers vermoeden dat het dier zijn eigen jongen verorberde in tijden van voedselschaarste.

“De Orthacanthus was een drie meter lange Xenacanthus-haai die amfibieën en andere vissen at”, vertelt onderzoeker Aodhán Ó Gogáin van het Trinity College Dublin. “Nu is er voor het eerst bewijs gevonden dat de haai ook zijn eigen jongen verslond.”

“We weten niet waarom de Orthancanthus zijn eigen kinderen op het menu zette”, aldus Dr Howard Falcon-Lang van de Londense Royal Holloway University. “Het Carboon was een periode waarin vissen massaal zoetwatermoerassen gingen bewonen. Het is mogelijk dat de Orthacantus rivieren en stroompjes in het binnenland gebruikte om beschermde kraamkamers voor zijn jongen op te zetten. Wellicht consumeerde de haai zijn jongen toen er even wat minder voedsel te vinden was.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd