Orang-oetan kan – net als wij – een smaak raden zonder te proeven

Wanneer je verschillende smoothies in de schap van de supermarkt ziet staan, dan kies je waarschijnlijk de lekkerste smaak. Ook al heb je deze nog niet eerder geproefd. Ook orang-oetans kunnen voorspellen welk drankje lekkerder smaakt.

Veel dieren kiezen voor iets op basis van eerdere ervaringen. Dit geldt niet voor mensen. Wij nemen soms beslissingen zonder dat we voorkennis hebben. Daarom negeren we een veilige keuze op een menukaart van een restaurants om iets nieuws te proberen. We voorspellen dat die ene garnalencocktail lekker smaakt, ook al hebben we die niet eerder geproefd. Wetenschappers denken dat deze eigenschap is geëvolueerd in mensen.

Maar mogelijk is dit niet juist. Een Zweedse orang-oetan kreeg verschillende drankjes voorgeschoteld, bestaande uit voor hem bekende ingrediënten (kers, citroen, rabarber en azijn). Het dier zag de ingrediënten voor de bereiding. Met een blender werden zes drankjes geproduceerd. Het dier was in staat om het lekkerste drankje te kiezen, net zoals de tien menselijke proefpersonen.

Als wij een drankje voorgeschoteld krijgen met suiker en zonder suiker, dan weten we dat het drankje met suiker waarschijnlijk zoeter – en dus lekkerder – smaakt. Ook een orang-oetan weet dat het niet slim is om azijn in de blender te gooien. Orang-oetans kunnen voorspellen hoe lekker een drankje proeft, zonder het daadwerkelijk drankje ooit gedronken te hebben. Dat is buitengewoon knap.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd