Vinden de Olympische Spelen van 2088 in Riga plaats?

Klimaatverandering zorgt ervoor dat de Olympische Spelen van 2088 niet plaats kunnen vinden in Istanbul, Madrid, Rome, Parijs of Boedapest. Het is daar dan te warm. Het aantal geschikte steden op het noordelijk halfrond buiten West-Europa is op één hand te tellen.

In het commentaar in The Lancet reageren wetenschappers op de Olympische Spelen en klimaatverandering. 90% van de wereldbevolking woont op het noordelijk halfrond. Voor de Olympische Spelen gingen de auteurs uit van steden met minimaal 600.000 inwoners. Steden op grote hoogte (minimaal 1.600 meter boven NAP) werden uitgesloten.

Te warm
Als de kans dat een marathon in de zomer van 2088 wordt geschrapt groter is dan tien procent – in verband met een te hoge temperatuur – dan vonden de auteurs de stad ongeschikt. Veel steden vielen hierdoor af, waaronder alle Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse steden. “Als je miljarden euro’s uitgeeft aan een evenement, dan wil je er zeker van zijn dat je een marathon niet op het laatst hoeft te verzetten”, aldus professor Kirk Smith van UC Berkeley.

Olympische Spelen in Bishkek of Ulaanbaatar?
En dan blijven er niet veel steden over. Enkele steden op de lijst zijn St. Petersburg, Riga, Bishkek (in Kyrgyzstan) en Ulaanbaatar (in Mongolië). In Noord-Amerika voldoen Vancouver, Calgary en San Francisco aan de voorwaarden. In West-Europa kunnen de Spelen van 2088 plaatsvinden in maar liefst 25 steden. Dit aantal neemt af aan het eind van de 22ste eeuw. Dan voldoen nog maar vier West-Europese steden aan de voorwaarden die de auteurs noemen: Belfast, Dublin, Glasgow en Edinburgh.

Grote sporthallen
Er is een alternatief: van buiten naar binnen. Als de Olympische Spelen in de toekomst in grote sporthallen plaatsvinden, dan verandert dit de opzet en de sfeer van het evenement. Dan is het misschien nog wel leuker om uit te wijken naar ‘koude’ steden of om de Olympische Spelen eerder of later in het jaar te organiseren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd