Oplossing voor de voedselcrisis: de cavia

Het door conflicten en oorlog kapotgemaakte Kongo kampt met grote voedseltekorten. Een onderzoeksgroep uit Zuid-Amerika komt echter met een opmerkelijke oplossing die de hongerige buiken moet gaan vullen: cavia’s. De schattige huisdieren zijn een rijke bron van proteïnen en micro-voedingsstoffen. Eet smakelijk!

Het is onbekend hoe of wanneer de cavia’s in Kongo arriveren, maar vaststaat dat ze daar verlichting gaan brengen. “Ze zijn klein en gemakkelijk te verbergen,” laten de onderzoekers weten. “Cavia’s zijn daarmee heel geschikt voor de conflictzones in Kongo waar extreme armoede en wijdverbreide wetteloosheid betekent dat de plundering van groter vee aan de orde van de dag is.”

De cavia’s hebben nog meer voordelen: zo kunnen ze leven van keukenafval en zijn ze een relatief kleine investering in vergelijking met ander vee. Ze planten zich ook nog eens razendsnel voort. “Daarnaast lijden ze aan minder ziektes dan varkens, kippen en konijnen en bij het uitbreken van een ziekte zorgt hun snelle voortplanting ervoor dat de caviafamilie sneller herstelt.”

Hoewel wij ons misschien niet zoveel voor kunnen stellen bij een cavia in de pan, is het in andere delen van de wereld heel normaal. Zo eten mensen in Zuid-Amerika (met name in Peru) regelmatig cavia’s. De smaak is te vergelijken met varkensvlees, donker kippenvlees en konijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd