Ook bijen verslaafd aan koffie en sigaretten

Bijen hebben – net als mensen – een zwak voor verslaving. Uit onderzoek blijkt dat de insecten pollen die met nicotine of cafeïne ‘op smaak zijn gebracht’ boven de gewone pollen prefereren. Planten maken dankbaar gebruik van die wetenschap door hun pollen zo verleidelijker te maken. Gevolg: de verslaafde bijen komen terug voor meer.

In een aantal experimenten in het laboratorium voegden wetenschappers synthetische nicotine en cafeïne aan de nectar toe. Vervolgens keken ze hoe de bijen reageerden zodra ze met de nectar in contact kwamen. Het viel direct op dat de bijen enkel geïnteresseerd waren in de planten die de synthetische stoffen in natuurlijke concentraties bij zich droegen. Dit zou erop wijzen dat de bijen het prefereren, maar niet direct verslaafd zijn.

“Dit kan als een evolutionaire ontwikkeling zijn bedoeld om hen – net als mensen – verslaafd te maken,” meent onderzoeker Ido Izhaki. Bijen zijn cruciaal voor de voortplanting van planten. Bloemen die meer bijen aantrekken, zitten dus goed en weten zeker dat hun genen voort blijven bestaan. De planten zijn zich daar heel goed van bewust en voegen ‘stiekem’ extra substanties aan hun nectar toe om het aantal bezoekers zoals bijen en vlinder te vergroten.

Op het moment dat bijen van pure verrukking een feestje beginnen in het hart van de bloem komen er allemaal pollen op hun lichaam. Wanneer de bijen vervolgens verder vliegen, brengen ze die pollen ongemerkt naar andere bloemen waardoor de voortplanting in gang wordt gezet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd