Opgelet: uw robot kan aanvallen

  Wetenschappers waarschuwen dat robots per ongeluk voor een hoop ellende kunnen zorgen. Met name wanneer ze helpen in het huishouden en uitgerust zijn met scherpe voorwerpen, bestaat het gevaar van ongelukjes. Om te onderzoeken wat er kan gebeuren, zetten onderzoekers een doemscenario in scène.

  De wetenschappers gaven de robot een scherp voorwerp dat ook veelvuldig in het huishouden wordt gebruikt – bijvoorbeeld een schroevendraaier of mes – en lieten deze vervolgens los op een varkenspoot. De schade die de robot aanrichtte, was in een aantal gevallen dodelijk.

  Nieuw systeem
  Om ongelukken te voorkomen, hebben de wetenschappers een nieuw systeem ontwikkeld dat moet voorkomen dat een vleessnijdende huis-tuin-en-keuken-robot van het één op het andere moment de arm van zijn baasje onder handen neemt. Het systeempje zorgt ervoor dat de robot opmerkt wanneer zijn instrumenten een nieuwe stof aanraken. Daarop stoppen de bewegingen direct.

  I, Robot
  Het is niet voor het eerst dat robots als gevaarlijk worden gezien; films als I, Robot maakten al duidelijk wat er allemaal kan gebeuren als de stalen vrienden tegen de mens opstaan. Eerdere onderzoeken bestudeerden bovendien de kracht en macht van grote robots. Het is echter voor het eerst dat ook de risico’s van het hulpje in het huishouden onder de loep worden genomen. En dat blijkt geen overbodige luxe..

  In onderstaand filmpje ziet u wat er – met én zonder het nieuwe systeem – gebeurt als een robot in actie komt.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd