Opblaasbare couveuse geeft ook arme prematuurtjes een kans

voetjes

Een Britse student heeft een opblaasbare couveuse ontwikkeld voor gebruik in ontwikkelingslanden. De couveuse kost slechts 320 euro en moet ervoor zorgen dat premature baby’s ook daar de zorg krijgen die ze nodig hebben.

De couveuse is het werk van de student James Roberts. En zijn inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven. Gisteren sleepte de couveuse de International James Dyson Award in de wacht. Met het prijzengeld van ruim 39.000 euro kan de student de couveuse nu verder gaan ontwikkelen. Speerpunten voor vervolgonderzoek zijn verdere kostenverlagingen en ervoor zorgen dat de couveuse op grote schaal geproduceerd kan worden.

Inklappen
De opblaasbare couveuse kan goedkoop getransporteerd worden doordat deze ingeklapt kan worden. De couveuse kan met de hand worden opgepompt en wordt verwarmd met behulp van keramische verwarmingselementen. De couveuse werkt op een batterij die tijdens stroomstoringen nog 24 uur blijft werken. Op een schermpje is de temperatuur en luchtvochtigheid in de couveuse te zien. Deze temperatuur en luchtvochtigheid kan verplegend personeel bovendien zelf regelen en afstemmen op de leeftijd van de baby. Wanneer de temperatuur en luchtvochtigheid verandert, gaat er een alarm af. Baby’s die lijden aan geelzucht kunnen in de couveuse lichttherapie ondergaan.

Goedkoop
De productie, het testen en transport van de couveuse kost slechts 250 Britse ponden (omgerekend zo’n 320 euro). Daarmee is deze couveuse een stuk goedkoper dan de couveuses die je in westerse ziekenhuizen ziet. Die kosten al snel rond de 38.000 euro. Hoewel de couveuse een stuk goedkoper is, kan deze ongeveer dezelfde zorg leveren als de duurdere varianten.

Eén op de tien baby’s wereldwijd wordt te vroeg geboren. Zo’n 75 procent van de baby’s die sterven door vroeggeboorte zouden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in leven blijven als er wereldwijd betere zorg voorhanden was. De opblaasbare couveuse kan die zorg – tegen relatief weinig geld – bieden. Hoewel de couveuse ontwikkeld is met het oog op ontwikkelingslanden, zou deze ook gebruikt kunnen worden na bijvoorbeeld thuisbevallingen.

De couveuse: uitgeklapt (links) en als compact pakketje (rechts).
De couveuse: uitgeklapt (links) en als compact pakketje (rechts).

Bronmateriaal

"International award for low cost inflatable baby incubator" - Lboro.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door James Dyson Foundation.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd