9300 jaar oude ingevroren bizon ontdekt in Siberië

bizon

Wetenschappers hebben de meest complete ingevroren steppenwisent ooit ontdekt. Ze deden hun ontdekking in Siberië, waar ze het complete, ingevroren lijf vonden van een bizon die zo’n 9300 jaar geleden leefde en tot een soort behoort die inmiddels is uitgestorven.

De onderzoekers hebben de bizon voorzichtig uit het ijs gehaald en aan een grondige analyse onderworpen. Het blijkt te gaan om een steppenwisent (Bison priscus). Net als veel andere grote zoogdieren stierf deze soort enige tijd nadat de IJstijd ten einde kwam (rond 11.000 jaar geleden) uit. Hoewel de bizon die de onderzoekers nu ontdekt hebben al zo’n 9300 jaar dood is, is zijn lijf nog in redelijke staat. Het brein, hart, de bloedvaten en het spijsverteringssysteem is nog helemaal intact. Wel zijn sommige organen door de tijd heen flink gekrompen.

Doodsoorzaak
De onderzoekers hebben natuurlijk ook geprobeerd om de doodsoorzaak van de bizon te achterhalen. Ze konden geen afwijkingen in de anatomie van het dier ontdekken. Wel zagen ze dat het dier weinig vet rond zijn buik had zitten. Dat zou erop kunnen wijzen dat het dier door honger om het leven is gekomen.

Goede vondst
Wetenschappers zijn in hun nopjes met de vondst. “Omdat deze bizon zo goed bewaard is gebleven kunnen we de anatomie vergelijken met de anatomie van moderne soorten bizons en vee en met de anatomie van uitgestorven bizons die op de grens tussen het Pleistoceen en Holoceen verdwenen,” legt onderzoeker Evgeny Maschenko uit.

Het onderzoek naar de ingevroren bizon gaat nog wel even door. Zo zullen onder meer de botten, tanden en parasieten in het lijf van de bizon nog aan een grondige analyse onderworpen worden. Zo hopen de onderzoekers de exacte doodsoorzaak te achterhalen, maar ook meer te weten te komen over het gedrag van deze bizon en de oorzaken van het uitsterven van de soort.

Bronmateriaal

"Complete 9,000-year-old frozen bison mummy found in Siberia" - Society of Vertebrate Paleontology (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rameessos (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd