Flinke dinosaurus met veren op zijn armen ontdekt

raptor

De vleesetende dinosaurus was niet alleen indrukwekkend groot, maar waarschijnlijk ook heel snel. Een geducht roofdier dus.

De onderzoekers ontdekten de fossiele resten van de dinosaurus in South Dakota. De dinosaurus – die de naam Dakotaraptor steini heeft gekregen – was iets meer dan vijf meter lang. “Deze nieuwe vleesetende dinosaurus vult het gat tussen de kleinere theropode dinosaurussen en de grote tyrannosaurussen die in deze tijd leefden,” stelt onderzoeker David Burnham.

Mede door zijn flinke omvang was de D. steini waarschijnlijk een dinosaurus waar veel organismen een blokje voor omgingen. Voor wie de dinosaurus per ongeluk tegen het lijf liep, zat er waarschijnlijk maar één ding op: heel hard rennen. En zelfs dat was waarschijnlijk niet genoeg om het vege lijf te redden. “Deze raptor was een lichtgewicht en waarschijnlijk net zo vlug als de kleinere theropode dinosaurussen zoals de Velociraptor,” vertelt onderzoeker Robert DePalma.

De fossiele resten laten duidelijk zien dat D. steini veren op de armen hadden. De dinosaurus kon echter niet vliegen, zo stellen de onderzoekers. Daarvoor was deze veel te groot. Welke functie de veren hadden, is onduidelijk. Mogelijk kwamen ze van pas als het andere geslacht versierd moest worden of als er eieren moesten worden uitgebroed.

Bronmateriaal

"New giant raptor discovered by KU researchers in South Dakota" - KU.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Emily Willoughby.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd