Ook zonder regels gedragen we ons

Ook als er geen regels zijn, zijn mensen sociaal en eerder meelevend en aardig dan agressief, zo blijkt.

De onderzoekers baseren hun conclusie op een experiment waaraan meer dan 400.000 mensen deelnamen. De proefpersonen speelden het spel Pardus. Pardus is een virtuele wereld waarin de proefpersonen hun avatar kunnen laten communiceren, slapen, bewegen, contacten laten leggen enzovoort. In het spel zijn geen regels.

Geen anarchie
U zou denken: dat wordt toch een zooitje? Maar het tegendeel is waar, zo moeten de onderzoekers van de universiteit van Wenen concluderen. Van anarchie is absoluut geen sprake. “De deelnemers organiseren zichzelf als een sociale groep met een goede wil,” vertelt onderzoeker Stefan Thurner. “Vrijwel alle acties zijn positief.”

WIST U DAT…

…mensen met een machtig gevoel vaker voor een langere avatar kiezen?

Negatief
Dat verandert echter wanneer de mensen in het spel zelf met een negatieve situatie te maken kregen. Wanneer ze bijvoorbeeld met agressie te maken kregen, groeide de kans dat ook zij zelf agressief zouden worden, sterk. Die kans vertienvoudigde in rap tempo en kon wel oplopen toto 30 procent.

Representatief
Maar is zo’n virtuele wereld nu representatief voor de echte wereld? In andere woorden: zouden echte mensen zich ondanks het feit dat er geen regels zijn ook zo gedragen? De onderzoekers denken dat de situatie wel naar het echte leven te vertalen is. Zo zijn er diverse aspecten die virtueel en in het echte leven hetzelfde zijn gebleken. Zo hebben de mensen in de virtuele wereld niet meer dan 150 vrienden. Dat geldt ook voor de echte wereld.

De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in het blad PLoS ONE. Ze hopen dankzij het onderzoek een beter beeld te krijgen van samenlevingen en veranderingen daarin.

Bronmateriaal

"Menschen verhalten sich auch ohne Regeln sozial und „gut“" - Meduniwien.ac
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dan Coulter (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd