SpaceX stelt ritje naar ISS uit

Volgende maand zou de eerste commerciële capsule bij het ISS arriveren. Maar er is een kink in de kabel gekomen.

Het was de bedoeling dat het ruimtevaartuig Dragon van het bedrijf SpaceX op 7 februari bij het ISS zou arriveren. Dragon zou zich aan het ruimtestation koppelen en geschiedenis schrijven. Nog nooit is namelijk een commerciële instantie naar het ISS gevlogen. Dat was altijd enkel weggelegd voor ruimtevaartorganisaties.

Maar het lijkt erop dat we nog even geduld moeten hebben. Space.com weet te melden dat SpaceX besloten heeft om het ritje met de Dragon nog even uit te stellen. Het bedrijf heeft wat extra tijd nodig om de puntjes op de ‘i’ te zetten. “We lanceren wanneer het vaartuig klaar is,” zo laat Kirstin Grantham namens SpaceX aan ons weten. Wanneer de Dragon dan wel de lucht ingaat, is onduidelijk.

SpaceX werkt voor de lancering van de Dragon en het ritje naar het ISS nauw samen met NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is natuurlijk gebaat bij de samenwerking. Sinds de spaceshuttle met pensioen is, hebben de Amerikanen zelf geen ruimtevaartuigen meer om voorraden en astronauten in de ruimte te brengen. Er wordt wel gewerkt aan een opvolger voor de spaceshuttle, maar dat kan nog wel even duren voor die klaar is om echt aan het werk te gaan. De samenwerking maakt NASA – als alles goed gaat – wat minder afhankelijk van met name de Russen. Russische ruimtevaartuigen zijn op dit moment de enige manier om naar het ISS te gaan.

Bronmateriaal

"1st Private Rocket Launch to Space Station Delayed" - Space.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd