Ook whisky zoekt final frontier op

Onderzoekers sturen het alcoholische drankje naar het internationale ruimtestation. Hoe zal de whisky daar rijpen?

Dat is de centrale vraag van dit opmerkelijke experiment. De whisky werd vorig jaar oktober al naar het ISS gestuurd, maar nu pas is dat bekend geworden. Het experiment werd onthuld tijdens het Edinburgh International Science Festival.

Onderzoek
Het is zeker niet de bedoeling dat de astronauten aan boord van het ISS nu eens lekker gaan pimpelen. De whisky moet namelijk zeker twee jaar in de ruimte doorbrengen. Daarna wordt gekeken hoe deze eraan toe is. De onderzoekers zijn met name heel benieuwd hoe de terpenen zich in de ruimte gaan houden. Terpenen zijn organische, flinke moleculen die in tal van planten voorkomen. “Door dit experiment omtrent de interactie van terpenen en andere moleculen met het hout dat Ardbeg (een stokerij, red.) ons gegeven heeft, leren we meer over smaken,” vertelt Michael Johnson van NanoRacks aan de BBC. En de conclusies die we daaruit kunnen trekken, zullen niet alleen over whisky gaan, maar mogelijk ook bij voedsel en parfums betrokken kunnen worden. Voor zover bekend is nog nooit onderzocht hoe de moleculen zich in de ruimte, bij minder zwaartekracht, gedragen.

WIST U DAT…

…whisky ook een prima energiebron is?

Vergelijken
Dit experiment moet daar verandering in brengen. Op aarde worden ook enkele vaten whisky bewaard. Na twee jaar zullen deze met de vaten die in het ISS hebben vertoefd, worden vergeleken.

Het initiatief voor dit opmerkelijke experiment ligt bij Ardbeg, een stokerij waar al honderden jaren whisky wordt gemaakt en NanoRacks LLC. NanoRacks maakt het mogelijk om kleine ladingen tegen relatief lage prijzen naar het ISS te brengen. Zo kunnen universiteiten, maar ook commerciële instellingen tegen een leuke prijs hun experimenten in de ruimte (laten) uitvoeren.

Bronmateriaal

"Celebrating Ardbeg’s first experiment in orbit" - Ardbeg.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mark (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd