Vlekken verraden leeftijd van de giraf

Voor een mannelijke giraf is het heel lastig om jonger te lijken dan hij in werkelijkheid is: zijn vlekken verraden hem namelijk.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Journal of Zoology. Ze moeten in het blad concluderen dat de vlekken van de mannelijke giraf niet alleen heel geschikt zijn om de leeftijd van het dier vast te stellen. Ook de levensverwachting kan ermee worden vastgesteld.

Onderzoek
De onderzoekers baseren zich op een analyse van de gegevens van 36 mannelijke giraffen: Giraffa camelopardalis. De gegevens besloegen zo’n 33 jaar. Uit de data blijkt dat de vlekken van de giraf naarmate deze ouder wordt, donkerder kleuren.

Goede vraag

Blijft een giraf drijven? Lees het hier!

Verkleuren
Het verkleuren van die vlekken duurt ongeveer 1,8 jaar. Wanneer de giraffen zo’n 9,4 jaar oud zijn, zijn ze geheel bedekt met de zwarte vlekken. De vlekken blijken daarmee een heel goede indicatie te geven van de leeftijd van de giraf.

Maar daar blijft het niet bij, zo schrijven de onderzoekers. Ze zijn er dankzij de vlekken ook in geslaagd om de gemiddelde leeftijd waarop een giraf sterft vast te stellen. Mannelijke giraffen sterven gemiddeld gezien op hun zestiende. Ze worden maximaal 22 jaar oud. Vrouwtjes worden aanzienlijk ouder: maximaal 26 jaar oud.

Bronmateriaal

"Darkening coat colour reveals life history and life expectancy of male Thornicroft's giraffes" - Wiley.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bethany Weeks (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd