Ook vulkanen op de achterkant van de maan

Wetenschappers hebben ontdekt dat ook de achterkant van de maan sporen van vulkanisme vertoont.

Dat de maan vulkanen telt, is niets nieuws. Maar het meest overtuigende bewijs daarvoor werd vooral aan de voorkant van de maan aangetroffen. Onderzoekers tonen nu echter aan dat ook de achterkant van de maan met vulkanisme te maken heeft.

LRO
De onderzoekers bestudeerden een deel van de achterkant van de maan met behulp van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). In het betreffende gebied bevinden zich veel heuveltjes waarvan sommigen wel zes kilometer hoog zijn. De hellingen zijn heel steil en dat wijst erop dat ze gevormd zijn door vulkanische activiteit.

WIST U DAT…

Caldera’s
Onderzoekers vonden bovendien bewijzen van ingestorte caldera’s: kraters die ontstaan doordat een vulkaan instort of explodeert. De wetenschappers keken ook naar de samenstelling van de gesteenten. Ze ontdekten dat deze vooral uit onder meer thorium en silica bestonden. Daarmee verschillen de gesteenten sterk van het zwarte basalt dat op de voorzijde van de maan wordt aangetroffen.

Wetenschappers zijn in hun nopjes met de ontdekking. “Het is het eerste bewijs van zulke jonge vulkanische activiteit op het oppervlak van de maan,” concludeert onderzoeker Ian Graham. “Het betekent dat de maan 800 miljoen jaar geleden nog geologisch actief was: veel korter geleden dan de 1,2 miljard jaar geleden die we eerst in gedachten hadden.”

Bronmateriaal

"Hotspot found on moon's far side" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd