Ook voor ouder wordende bruine dwergen ligt eenzaamheid op de loer

Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook hemellichamen in de steek gelaten kunnen worden. Zo hebben wetenschappers ontdekt dat bruine dwergen vaak in paren geboren worden, om vervolgens alleen te eindigen.

Bruine dwergen ontstaan op dezelfde manier als sterren. Dit proces vindt vaak plaats in grote gaswolken, waarbij ze – net als sterren – in elkaar kunnen storten. Bruine dwergen zijn echter te licht om kernfusie te ondergaan, waardoor ze ook wel ‘mislukte sterren’ worden genoemd. Tijdens dit proces is het mogelijk dat er twee bruine dwergen tegelijkertijd los van elkaar ontstaan, net als een tweeling. Dit dynamisch duo zal vervolgens om elkaar heen gaan dansen. Wetenschappers denken het nu echter inmiddels zeker te weten: voor elke bruine dwerg zal er uiteindelijk een dag aanbreken waarbij hun ‘tweelingbroer’ ze in de steek laat. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van NASA en ESA, waarbij ze bruine dwergen in de gaten hebben gehouden met de Hubble Space Telescope.

Wetenschapper Clémence Fontanive heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij legt uit: “Ons onderzoek bevestigt dat zulke systemen het vaak niet overleven. Dit is omdat de moleculaire wolk uiteindelijk zal vervliegen, waarna hemellichamen in beweging zullen komen. De band tussen de twee bruine dwergen is erg zwak omdat ze zo licht zijn, en het is dan ook heel makkelijk voor grotere sterren in de buurt om deze bruine dwergen van elkaar weg te trekken.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Hubble
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers dus gebruik gemaakt van de Hubble Space Telescope. De achterliggende reden hiervoor is dat de Hubble Space Telescope deze ‘tweelingen’ goed kan spotten – zelfs als de bruine dwergen dicht tegen elkaar aan zitten. Tijdens het onderzoek werd de Hubble Space Telescope dan ook op een select aantal bruine dwergen gericht. Deze bruine dwergen waren eerder al geselecteerd door NASA’s Wide-Field Infrared Survey Explorer.

NASA’s Wide-Field Infrared Survey Explorer heeft voor het onderzoek vooral de lichtste bruine dwergen geselecteerd. Tijdens de analyse van deze bruine dwergen bleek er al snel iets aan de hand te zijn: geen enkele bruine dwerg had nog een tweeling in de buurt. Dit was opmerkelijk, omdat uit een eerder onderzoek van Fontanive bleek dat bruine dwergen met enige regelmaat geboren worden in paren. Fontanive vertelt: “Dit is vooralsnog het beste bewijs voor het feit dat bruine dwergen uiteindelijk afscheid van elkaar zullen nemen.”

Eenzaam
De resultaten van het onderzoek zijn significant omdat ze ons dus meer kunnen vertellen over het effect dat massa heeft op trends in sterrensystemen. Mede-wetenschapper en teamlid Beth Biller sluit af: “De meeste sterren hebben vrienden. Dit kan een binaire compagnon zijn (zoals bij bruine dwergen soms het geval is, red.), maar ook een aantal exoplaneten in de buurt. Dit onderzoek laat echter zien dat deze regel niet opgaat voor bruine dwergen. Bij deze hemellichamen hebben we dus ontdekt dat verreweg de meeste bruine dwergen uiteindelijk alleen zullen eindigen.”

Bronmateriaal

"Hubble finds that ageing brown dwarfs grow lonely" - ESA
Afbeelding bovenaan dit artikel: dima_zel from Getty Images (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd