Ook voor grasparkiet is geeuwen besmettelijk

Wetenschappers hebben ontdekt dat geeuwen ook onder grasparkieten bijzonder besmettelijk is. En dat is interessant…

In het verleden is al veel onderzoek gedaan naar geeuwen. En ook naar het feit dat geeuwen besmettelijk is. Wanneer u een ander ziet geeuwen of een artikeltje leest over geeuwen, is de kans groot dat u zelf ook moet gapen. En niet alleen mensen hebben daar last van. Ook niet-menselijke primaten vertonen het gedrag.

Voor het eerst
Maar nog nooit is dit gedrag onder dieren die geen primaat waren, aangetoond. Tot nu. Wetenschappers ontdekten dat ook Melopsittacus undulatus (oftewel: de grasparkiet) vaak moet geeuwen als het dier een ander ziet geeuwen.

WIST U DAT…

Besmettelijk
De onderzoekers bestudeerden een groep grasparkieten. De dieren werden gefilmd en vervolgens werd gekeken wanneer ze geeuwden en welke invloed dat op soortgenoten had. Uit de beelden blijkt dat geeuwen inderdaad besmettelijk is. En niet alleen het geeuwen…

Strekken
De dieren rekten en strekten ook regelmatig. En ook daarvoor lieten ze zich inspireren door anderen. Vogels die een andere vogel zagen strekken en daarna binnen 20 seconden zelf strekten, strekten opvallend vaak op dezelfde wijze als de eerste vogel. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Behavioural Processes.

Het onderzoek naar geeuwen is heel belangrijk. Nog altijd is namelijk niet helemaal duidelijk welke functie geeuwen nu heeft. Steeds meer onderzoeken wijzen er op dat geeuwen een sociale functie heeft. En ook deze studie lijkt dat te onderschrijven, want grasparkieten zijn bijzonder sociale vogels.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd