Dolfijn en bultrug spelen met elkaar

Wetenschappers hebben voor het eerst op camera vastgelegd hoe dolfijnen en walvissen met elkaar spelen.

De beelden werden gemaakt voor de kust van Hawaï. Op de beelden is te zien hoe een tuimelaar op het hoofd van een bultrug lijkt mee te liften.

Kauai
De dolfijn bevindt zich op het hoofd van de bultrug. De bultrug komt uit het water, waarop de dolfijn zo naar beneden glijdt. Het gedrag is twee keer waargenomen. Tussen de waarnemingen zaten enkele maanden. De ene waarneming vond plaats nabij het eilandje Maui en het andere nabij Kauai.

Geen agressie
Volgens de wetenschappers die getuige waren van het bijzondere schouwspel was er geen sprake van agressie tussen de dieren. De bultrug maakte in beide gevallen langzame bewegingen die er niet op wezen dat hij de dolfijn wilde aanvallen. Bovendien gleed de dolfijn tot wel zes keer op rij van de walvis af. Het lijkt dan ook meer op een spelletje dan op een confrontatie.

Het American Museum of Natural History heeft de beelden begin deze maand vrijgegeven. Volgens de wetenschappers wijzen de beelden erop dat niet alleen tussen soortgenoten, maar ook tussen dieren van verschillende soorten complexe relaties kunnen ontstaan.

Bronmateriaal

"Science Bulletins: Whales Give Dolphins a Lift" - Youtube.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bodhi Surf School (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd