Wetenschappers komen met een computersysteem dat momenteel één miljard online foto’s, 120.000 YouTube-filmpjes en 100 miljoen gebruiksaanwijzingen omzet in info waar robots wat mee kunnen. Straks kunnen ook robots googlen!
Als je wilt dat een robot je koffie inschenkt, dan kan dat. Een programmeur kan een robot leren om jouw koffiemok te herkennen en deze te pakken. Vervolgens kan de programmeur de robot vertrouwd maken met je kantoor en de route naar de koffiemachine. En voilà: daar heb je je persoonlijke bediende. Maar wat als je je koffiemok laat vallen en een andere mok koopt? Kan de robot die dan nog herkennen? En wat als je collega besluit om de koffiemachine aan de andere kant van de kamer te zetten? Kan de robot die dan nog vinden? En wat als de koffiemachine vastloopt? Weet de robot dan wat hij moet doen?
Anticiperen
Als een robot werkelijk in onze maatschappij en het leven van alledag wil meedraaien, zal deze moeten kunnen anticiperen. Hij moet kunnen inspringen op wat we nodig hebben en ook tijdens onverwachte gebeurtenissen weten wat hij moet doen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Want dat betekent dat een programmeur eigenlijk alle situaties waarin een robot verzeild kan raken, moet kunnen voorzien en de robot daarop moet kunnen voorbereiden. Dat is onbegonnen werk.
Robo Brain
Wetenschappers hebben daar nu iets op bedacht. Wat doen wij als we even niet meer weten hoe we de koffiemachine weer aan de praat moeten krijgen? Precies. We googlen naar de gebruiksaanwijzing. Het zou ideaal zijn als robots dat ook konden doen. Dankzij een nieuw computerprogramma – Robo Brain genaamd – kan het. Dit computersysteem zet online informatie – foto’s, filmpjes, gebruiksaanwijzingen, enzovoort – om in informatie waar robots iets mee kunnen. “Onze laptops en smartphones hebben toegang tot alle informatie die we willen,” vertelt onderzoeker Ashutosh Saxena. “Als een robot te maken krijgt met een heel nieuwe situatie kan deze terecht bij Robo Brain.”
Robo Brain achterhaalt bijvoorbeeld welke objecten op foto’s te zien zijn en achterhaalt met behulp van online informatie waar die objecten voor dienen. Die informatie kunnen robots gebruiken om objecten te identificeren. Zodra de robot een koffiemok ziet, kan deze met behulp van Robo Brain niet alleen vaststellen dat het een koffiemok is, maar ook dat je vloeistoffen in die koffiemok kunt schenken, dat je de mok bij het handvat moet vasthouden en dat je de mok rechtop moet houden als deze vol is, maar juist andersom in de vaatwasser gezet moet worden. In feite leert de robot door online te gaan dus zelfstandig heel nieuwe dingen. Daardoor kan deze beter inspringen op veranderingen en gemakkelijker deel uit gaan maken van de moderne samenleving.