Zit je gezellig te kletsen, lacht er niemand om je grapjes. Mogelijk ligt het niet aan jou, maar zit je gewoon aan de verkeerde kant. Onze hersenen reageren namelijk positiever op vrolijk geluid dat van links komt.
Zwitserse onderzoekers ontdekten dat onze hersenen een vreemde voorkeur hebben als het gaat om stemgeluid. Volgens een hersenscan bij dertien volwassenen leidt positief geluid, zoals gelach, tot meer neurale activiteit in het gehoorcentrum van het brein als het van links komt en niet van rechts. Het suggereert dat de menselijke auditieve cortex niet alleen is afgestemd op de aard van het geluid, maar ook op de richting waar het vandaan komt.
Niet eens zo verrassend
Waarom gelach van links harder binnenkomt, is niet duidelijk. In de experimenten is alleen gekeken naar veranderingen in de activiteit van het hersengebied. Er gebeurt dus simpelweg meer op een hersenscan bij positief geluid dat van links komt en minder als het van de rechterzijde klinkt. Maar wat dat bijvoorbeeld betekent voor iemands perceptie van dat geluid is eveneens nog onbekend.
Dat gezegd hebbende: geheel verrassend zijn de uitkomsten niet. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat het linkeroor beter is in het vaststellen van de emotionele toon van iemands stem dan het rechteroor. Dat is op zichzelf wel weer een opmerkelijke uitkomst. Omdat het linkeroor informatie doorgeeft aan het rechterdeel van de auditieve cortex was het idee dat de rechterhersenhelft juist beter zou zijn in het verwerken van emoties dan het linkerdeel.
Van links naar rechts
Maar deze nieuwe studie toont aan dat dit mogelijk niet zo is. De deelnemers kregen vrolijke stemmen te horen uit drie verschillende richtingen: links, rechts en midden. Beide delen van de auditieve cortex werden daarbij geactiveerd. Maar het verschil was groot. De opnames die de deelnemers alleen aan de linkerzijde te horen kregen, wekten een veel sterkere neurologische reactie op. “Dit gebeurde niet als de positieve stemgeluiden uit het midden of van rechts kwamen”, vertelt neurowetenschapper Sandra da Costa.
En nog opmerkelijker: “We hebben ook kunnen aantonen dat neutrale of negatieve stemgeluiden, bijvoorbeeld betekenisloze klanken of angstige schreeuwen, deze associatie met de linkerkant niet hebben.”
Evolutionaire verklaring
De richting van geluid kan zeker impact hebben op onze ervaring ervan. Denk aan de sirene van een ambulance die naar je toekomt en dan weer van je weggaat. Zo komt opdoemend geluid ook heftiger en onheilspellender over dan wegtrekkend geluid. Bovendien wordt iemand meer geprikkeld door geluid dat bijvoorbeeld van achteren komt.
Er is een logische evolutionaire verklaring voor een hogere sensitiviteit voor geluid uit een bepaalde richting. In het verleden was het ongetwijfeld goed voor je overlevingskansen als je extra bedacht was op geluid dat van achter op je afkomt. Maar een voorkeur voor positief emotioneel geluid dat van links komt, is lastiger uit te leggen. Sommige hersenfuncties bevinden zich meer aan de linkerkant van het brein dan aan de rechterkant en vice versa, maar in dit geval lijkt dat de resultaten niet te kunnen verklaren.
Voorkeur voor linkerhand
“Het is op dit moment onbekend wanneer de voorkeur voor positief stemgeluid van links is ontstaan in de menselijke ontwikkeling of in hoeverre het uniek is voor mensen”, reageert neurowetenschapper Stephanie Clarke. “Als we dat weten, kunnen we gaan speculeren of het gelinkt is aan een voorkeur voor de linker- of rechterhand of de asymmetrische rangschikking van de interne organen.”
Kortom, er is nog veel onduidelijk en meer onderzoek is hard nodig om te achterhalen waarom we zo graag blije geluiden van links horen komen. Tot die tijd: wil je dat mensen nog meer dubbel liggen om je grappen, fluister ze dan in hun linkeroor.