Onderzoekers maken gerimpelde, kale muizen weer jong

De foto’s zijn ongelofelijk!

Wanneer je ouder wordt, krijg je te maken met rimpels en haarverlies. En daar is op dit moment – op wat symptoombestrijding in de vorm van haarimplantaten of botox na – weinig aan te doen. Maar een nieuw onderzoek van de universiteit van Alabama brengt daar wellicht verandering in. Onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om ouderdomsverschijnselen onder muizen – gerimpelde huid en haarverlies – ongedaan te maken.

Mitochondrieën
De onderzoekers richtten zich in hun studie op de mitochondriën: de energiecentrales van cellen. Bekend is dat deze energiecentrales naarmate we ouder worden, minder goed gaan functioneren. En dat kan bijdragen aan het ontstaan van ouderdomsziekten en -verschijnselen, zoals haarverlies en rimpels.

Het experiment
De onderzoekers verzamelden een aantal muizen en diende de helft ervan een antibioticum toe. Dat antibioticum zorgde ervoor dat het enzym dat verantwoordelijk is voor de replicatie van het DNA dat in de mitochondriën zit, stil komt te liggen. Hierdoor gingen de mitochondriën minder goed functioneren. In een paar weken tijd ontwikkelden de muizen die het antibioticum toegediend kregen, een gerimpelde huid. Ook vielen hun haren uit. Daarnaast gingen ze trager bewegen en meer slapen. Kortom: de muizen werden oud. Maar dat veranderde radicaal toen de onderzoekers de muizen van het antibioticum afhaalden. De rimpels verdwenen en de vacht werd weer dik.

In het midden zie je een muis die twee maanden het antibioticum toegediend heeft gekregen. Rechts dezelfde muis, een maand nadat de onderzoekers deze niet langer het antibioticum gaven. Links een muis uit de controlegroep: de groep met muizen die geen antibioticum toegediend kreeg. Afbeelding: UAB.

“Voor zover wij weten, is deze observatie ongeëvenaard,” aldus onderzoeker Keshav Singh. “Dit muismodel biedt ons een ongeëvenaarde mogelijkheid voor het ontwikkelen van strategieën die de mitochondriale functie verbeteren en met ouderdom geassocieerde huid- en haarproblemen, maar ook andere menselijke ziekten waarbij het slecht functioneren van de mitochondriën een belangrijke rol speelt, te behandelen of voorkomen.”

Bronmateriaal

"Scientists reverse aging-associated skin wrinkles and hair loss in a mouse model" - University of Alabama, Birmingham

Afbeelding bovenaan dit artikel: Meditations / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd