Onderbroek lijkt toch echt van invloed op de spermakwaliteit

Mannen die vaker boxershorts dragen, hebben doorgaans meer sperma dan mannen die strak ondergoed dragen.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Human Reproduction. Ze baseren zich op onderzoek onder een groot aantal mannen waarbij niet alleen gekeken werd naar de kwaliteit van het sperma, maar ook naar andere aspecten die een indicatie geven van het functioneren van de testikels, zoals de voortplantingshormonen.

Het onderzoek
De onderzoekers bestudeerden 656 mannen die zich vanwege voortplantingsproblemen samen met hun partner bij het ziekenhuis hadden gemeld. De mannen waren tussen de 32 en 39 jaar oud. Alle mannen vulden een enquête in waarin onder meer gevraagd werd naar het type ondergoed dat ze (meestal) droegen. 53% van de mannen bleek doorgaans boxershorts te dragen. Een analyse van hun sperma wees uit dat zij 25% hogere spermaconcentraties hadden en 17% meer sperma dan mannen die niet voornamelijk boxershorts droegen. Ook bleken mannen die meestal boxershorts droegen een hogere concentratie sperma te hebben dat zeer beweeglijk is en dus in staat is om de eicel te bereiken.

Hormonen
Bloedmonsters onthullen verder dat mannen die boxershorts droegen 14% minder follikelstimulerend hormoon aanmaakten dan mannen die geen boxershorts droegen. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in de vruchtbaarheid van de man en wordt in verband gebracht met het aanmaken van sperma. Het feit dat mannen die vrij strak ondergoed dragen minder spermacellen aanmaken en meer follikelstimulerend hormoon aanmaken, suggereert dat er sprake is van een compenserend mechanisme, waarbij een afname in de spermaproductie bij mannen in strak ondergoed het brein aanzet tot het ophogen van de productie van hormonen die de spermaproductie op gang moeten helpen.

Spermacrisis
De laatste jaren wordt in de media regelmatig gesproken van een spermacrisis: steeds meer studies suggereren dat de spermakwaliteit bij westerse mannen sterk afneemt. Maar hoe groot is het probleem nu echt? Onze redacteur Iris Hesen vroeg het aan Liliana Ramos, hoofd van het ivf-lab in het Radboudumc in Nijmegen. “We zien in de kliniek een toename in fertiliteitsbehandelingen, misschien ook wel omdat dit vroeger niet mogelijk was, maar ook omdat het fertiliteitsprobleem groeit. Ik geloof er daarom 100% in dat de spermakwaliteit achteruitgaat, maar de vraag is: waar ligt dat precies aan?” Meer weten? Lees hier het hele artikel!

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat een verhoogde temperatuur in de balzak een negatieve invloed heeft op het functioneren van de testikels. Eerdere studies naar het effect dat bepaalde typen ondergoed op de spermaproductie hebben, leverden geen ondubbelzinnig beeld op. Dit onderzoek brengt daar verandering in. Het is het meest grootschalige onderzoek dat ooit naar een eventueel verband tussen ondergoed en spermakwaliteit is uitgevoerd en schetst een vrij duidelijk beeld. “De resultaten wijzen op een relatief gemakkelijke verandering die mannen kunnen doorvoeren wanneer zij en hun partners zwanger willen worden,” aldus onderzoeker Lidia Mínguez-Alarcón.

Bronmateriaal

"Boxers or briefs? Loose-fitting underwear may benefit sperm production" - Harvard T.H. Chan School of Public Health (via Eurekalert)

Afbeelding bovenaan dit artikel: geralt / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd