Obesitas vergroot kans op vroegtijdige dood, met name onder mannen

Nieuw onderzoek toont aan dat obesitas de kans op een vroegtijdige dood sterk vergroot en veegt het idee dat te zwaar zijn in sommige gevallen voordelig kan zijn, van tafel.

Dat is te lezen in het gezaghebbende blad The Lancet. De resultaten zijn gebaseerd op gegevens afkomstig uit 189 eerdere onderzoeken waaraan in totaal 3,9 miljoen mensen uit allerlei delen van de wereld aan deelnamen. De deelnemers waren – ten tijde van het onderzoek – tussen de 20 en 90 jaar oud. Het onderzoek beperkt zich tot de niet-rokers, zonder chronische aandoeningen. Van elke persoon werd het BMI vastgesteld en vervolgens werd gekeken welke proefpersonen minstens vijf jaar later nog in leven waren.

Vroegtijdige dood
Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een te hoog BMI een grotere kans hadden een vroegtijdige dood (de onderzoekers spreken van een vroegtijdige dood als iemand tussen de 35 en 69 jaar oud is op het moment van overlijden) te sterven. Normaliter is de kans om voor het zeventigste levensjaar te sterven 19 procent voor mannen en 11 procent voor vrouwen. Maar voor mannen met een BMI tussen de 30 en 35 steeg dat percentage naar 29,5 procent. En voor vrouwen naar 14,6 procent.

WIST JE DAT…

…eerder dit jaar uit onderzoek bleek dat er voor het eerst meer mensen met overgewicht zijn dan mensen met ondergewicht? Overigens is ondergewicht ook niet gezond. Uit dit nieuwe – en eerder – onderzoek blijkt dat ook ondergewicht de kans op een vroegtijdige dood vergroot.

Drie jaar
“Gemiddeld verliezen mensen met overgewicht (dat wil zeggen: een BMI tussen de 25 en 30, red.) een jaar van hun levensverwachting,” vertelt onderzoeker Emanuele Di Angelantonio. Mensen met een BMI tussen de 30 en 35 zien hun levensverwachting met drie jaar dalen. “Ook ontdekten we dat mannen die obesitas hadden een veel grotere kans hadden om vroegtijdig te sterven dan vrouwen met obesitas.”

Eén op zeven vroegtijdige sterftegevallen
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat wereldwijd ongeveer 1,3 miljard volwassenen overgewicht hebben. Nog eens 600 miljoen volwassenen wereldwijd hebben obesitas. De onderzoekers schatten dat ongeveer 1 op de zeven vroegtijdige sterftegevallen in Europa veroorzaakt wordt door obesitas. In Noord-Amerika is dat zelfs 1 op 5. Daarmee is obesitas één van de belangrijkste oorzaken van een vroegtijdige dood. Alleen roken is een omvangrijkere oorzaak van vroegtijdige sterfte: ongeveer een kwart van alle vroegtijdige sterftegevallen in Europa en Noord-Amerika worden veroorzaakt door roken.

Volgens deskundigen onderstreept het onderzoek nogmaals hoe belangrijk het is om obesitas te bestrijden. Tevens rekent de studie af met de recent regelmatig aangehaalde ‘obesitas-paradox’. “We hadden deze analyse nodig om een einde te maken aan de verwarring van de ‘obesitas-paradox’,” stelt professor Marina Reeves, verbonden aan de universiteit van Queensland en verder niet bij het onderzoek betrokken. “Eerder onderzoek suggereerde dat het voordelig was om te zwaar te zijn, met name voor oudere volwassenen.” Dit onderzoek veegt dat idee resoluut van tafel. Obesitas is gevaarlijk en moet worden bestreden om levens te redden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd